Десетки русенци посрещнаха "Ориент Експрес"

1
Известният влак спря на Централната жп гара в ранния следобед днес
Известният влак спря на Централната жп гара в ранния следобед днес Снимка: БТА, Мартин Пенев

Известният влак спря на Централната жп гара в ранния следобед днес

Известният влак "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе. В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 91 туристи от различни държави. От тях 21 са от страни от Европейския съюз, а 70 са от САЩ, Канада и Великобритания.

Десетки русенци, повечето от които деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан в роман от Агата Кристи.

"Тук съм, за да видя "Ориент Експрес" и искам да пътувам с него. Досега не съм се возил с влак", каза седемгодишният Филип, цитиран от БТА. Заедно с него бе и 17-годишната му сестра Йоана. "Много се вълнувам, защото никога не съм виждала този влак. Скъпо е, но искам в бъдеще да пътувам с него", каза Йоана.

На перона с баща си бе и 12-годишният Михаил. "Знам, че влакът пътува от Париж до Истанбул. Разбрах, че ще пристигне в Русе и исках да го видя, защото е известен", каза 12-годишното момче.

Всеки вагон от композицията е различен и има своя история. Някои са от времето на Втората световна война. В един от вагоните някога е пътувала и Агата Кристи.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 40 души. Те са основно от Италия и Франция. Дженаро и Емануеле от персонала, които слязоха от композицията и се снимаха с желаещите посрещачи, обясниха, че е много вълнуващо да се пътува с "Ориент Експрес".

В крайдунавския град влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с електрическия локомотив на БДЖ "Хан Аспарух". Композицията трябва да пристигне утре в Истанбул.

"Ориент Експрес" спира в Русе за втори път тази година. Известният влак премина през крайдунавския град и на 6 юни тази година. Тогава на борда му пътуваха 54 туристи, а сред персонала беше и родената в Русе Рени Драгнева, която работи като старши стюард.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Ориенталец
    Стотици русенци в Здравец-Изток, до механа Елит, за пореден път се насладиха ориенталска музика, ориенталски мелодии отекваха цял следобед в междублоковите пространства, млади и стари бяха на път да разкършат снага под тежките ориенталски ритми. Това се случва не два пъти в годината, а доста по често, тъй като шепа ориенталци празнуват, и то често, на метри от Второ РПУ, но такъв ни е обществения строй, такъв ни е обществения ред, ориенталски, ориент експрес!
  • 9
    2
    1234
    Редно е жп транспортът да се модернизира и да стане конкурентен на останалият. Още преди 20 години съм се возил на влак стрела в Италия. В това отношение буквално се намираме в трета глуха. Държавата като няма средства, защото безспорно е голяма инвестиция, нека го даде на концесия! Русе - София за 7-8, та и 10 часа в 2023 г . е направо смехотворно!!! 15 години в ЕС и нищо в това направление.
  • 9
    1
    За съжаление ...
    Ще има още дъъълго време само да ги гледаме ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари