Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Никола Стоянов: Срамота е аз да уча полицаите на ред, а съда да ги скатава

  • Автор: Никола Стоянов
  • Коментари: 0
9

Казвам се Никола Стоянов и понеже бях задържан от полицаите в парка и установявах, че незаконосъобразно ме задържат, сега ви предоставям случая и описани във връзка с него.

Ето какво се случи със задържането ми и как нагло действат полицаите вместо да казвам, че са прости и глупаво са постъпили.

МВР за пореден път използваха схема срещу мен за натиск. На27.04.20г. със Заповед РД-01-239/26.04.20г. на МЗ се допуснаха посещенията в паркове и градски градини по време извънредното положение в страната и вече не бяхме без клиенти в парка, а започнаха да работят обекти с клиенти. В Русе аз започнах да возя с влакчето деца и техните близки съгласно Заповед РД-01-124/13.03.20г. и РД-01-139/19.03.20г. на МЗ, като спазвах семейните клиенти да са в различни купета на повече от 1м. разстояние.

Полицаи към 11:00ч. ми съставиха АУАН с твърдения, че нарушавам Заповед РД-01-239/26.04.20г. на МЗ, а аз им казах, че не съм посетител, а работещ. Те се правеха, че не ме чуват. Поисках на всички работещи дето изграждаха вазата в Парк на младежта до нас да съставят на същото основание акт, но не го направиха и казаха, че ще ги установят и, ако аз имам НП и на тях ще съставели. Казаха ми да не съм нарушавал заповедите на МЗ. Казах им, че не ги нарушавам.

След обяд към 15:00ч. отново ме спряха и втори акт ми състави отново Явор Димитров, а и Разпореждане в което нагло пишат Да не управлявам влака в парка и да не влизам без дете до 12г. и без куче в съответното време установено в заповедта. Казаха ми да не съм нарушавал заповедите на МЗ. Казах им отново, че не ги нарушавам, защото не съм посетител, а работещ.

Сигнализирах на тел.112 и от там също ми казаха, че работещите не са в нарушението което те твърдят. Имам запис на разговора.

Понеже никой полицай не може, не позволявам да ми казва кога и какво ще правя когато не съм в нарушение аз го обжалвах.

На 29.04.20г. към 12:10 ч. отново ме спряха с клиенти във влакчето и повикаха колегите си и дойдоха Илиян Илиев и Цветелин Димитров и Цветелин ми каза, след като си представих личната карта, че от този момент съм задържан, защото не съм изпълнявал полицейско Разпореждане по чл.64 от ЗМВР. Върнах парите на клиентите и им развалиха разходката за пореден път и ме задържаха за 24ч. в поделение на МВР.

Обжалвах и Заповедта за задържане по чл.72,ал.1,т.2 от ЗМВР чрез ОД на МВР Русе до РРС, а и пред Административен съд Русе по ел. път.

Поисках от началника на Второ РУ на МВР да състави актове на всички работещи в парка на които по мое искане им се взеха данните, но началника отговори заявявайки, че на работещите в парка нямало да състави актове.

Идва странния момент, защо на мен ми съставиха, а и Разпореждане, а и заповед за задържане, след като и аз съм работещ?

Бе образувано ДП 2340/20г. по описа на РРП. Установявах на прокуратурата, че не съм в нарушение и, че незаконосъобразно са ме задържали. Прокуратурата прекрати ДП с постановление от 04.09.2020г.

Изненадващо, защо НО издаде НП по актовете, след като е наясно, че аз съм работещ, а не посетител. Обжалвах ги.

Административен съд Русе ме призова да я подпиша и след това я препрати по компетентност жалбата до Районен съд Русе.

На 12.06.20г. получих съобщение по ЧНД 799/20 РРС в което се установява, че се прекратява производството поради това, че е имало гледано същото дело ЧНД 754/20 РРС на същото основание с влязло в сила Решение с което е потвърдена Заповедта за задържане. Обжалвах веднага Решението.

Административен съд гр. Русе върна делото за ново разглеждане на друг състав, защото разбра, че не са ме призовали надлежно и са го гледали без мен.

Съдията на 10н.с. ми праща призовка и я получавам и получавам Разпореждане от 28.04.20г. на МВР Русе в което е установено, че ще се гледа на следващия работен ден в понеделник и с указания да представя доказателства за ел. подпис и имейла по който съм подал жалбата дали е мой.

Аз обаче представих веднага в петък молба в която съм установил, че отново ми са нарушени правата на защита като не е спазен седем дневния срок за уведомяване преди делото и да се отложи.

В понеделник преди заседанието депозирах и молба с приложени снимкови материали от задържането ми и преподписани двете жалби, тази пред ОД МВР и пред Административен съд която вече бе преподписана.

В заседание съдията започна някак сковано и след като изслуша юриста на ОДМВР влезе деловодителката и докладва предоставените от мен материали. Съдията попита какво е това, а аз казах, че са доказателства които съм предоставил по случая.

Съдията започна да разтяга локуми, за да изглежда колко е мотивиран като установи какъв бил механизма на обжалване, чрез наказващия орган НО, какви реквизити следвало да съдържа жалбата и като стигна до това, че следвало да има подпис на лицето което я подавало ми стана ясно, че ще прекрати делото и така и стана. С протоколно определи съдията заяви, че прекратява производството заради липсата на мой подпис на жалбата. Изчаках да свърши съдийката Ралица Русева и й установих, че в ръцете си въпреки всичко го държи, а прекратява производството. Казах й , че държи преподписан екземпляра който е бил подаден по ел. път, а тя пребледня. Каза, че мога да обжалвам определението в седем дневен срок.

Обжалвах определението и установих, че заема страна, защото не се запознава с материалите по делото, а гледа да го прекрати, за да скатае МВР и Илиян Илиев полицай от второ районно управление на МВР Русе.

Административен съд Русе без да ме призовават на дело явно с определение са върнали делото за продължаване на съдопроизводствените дейности, но странно на същия състав, а не би трябвало според мен.

Съдията Ралица Русева на 04.12.2020г. в новото заседание си даде отвод. Бе определен друг състав, но пак седем дневния срок не бе спазен и на заседанието на 30.12.2020г. поисках дата за гледане на делото до която да е спазен срока и да си намеря защита. Насрочено бе за 08.01.2021г.

На 08.01.21 бях пак сам, защото процесуалния ми представител бе в София. Поискахме свидетели и да се гледа диска с видеозаписа от излъчването на живо. Съдията насрочи делото за 22.01.21г.

На 22.01.21г. беше разпитан Цветелин Т., Явор т., Иван И. и Илиян Иванов, а и гледахме диска.

Ясно се установи, че не съм им пречил да си извършват служебните задължения, а си работех, а и посочиха, че заради Разпореждане по чл.64 от ЗМВР С КОЕТО МИ ЗАБРАНЯВАТ ДА КАРАМ ВЛАКА В ПАРКА И ДА ВЛИЗАМ БЕЗ ДЕТЕ ИЛИ БЕЗ КУЧЕ МЕ ЗАДЪРЖАТ ЗА 24Ч. В ПОДЕЛЕНИЕ на МВР тогава на 29.04.20г.

Разпореждането беше обжалвано, а и заповедта за задържане на следващия ден.

На следващия ден 30.04.2020г. аз пак отидох в парка и пак карах влака. Те пак ме спряха, а им казах, че нищо не могат да ми направят, защото това което правят е нередно, защото аз работя и не съм посетител. Спрях влака и върших други задачи.

Кмета дори бе променил заповедта си със Заповед 1006/20г. Община Русе на 30.04.20г. и бе установил да не се кара влака и рикши и скутери в парка, но му писах, че превишава права, защото МЗ не е забранил тази икономическа дейност и той на 04.05.20г. отмени тази своя разпоредба.

Обжалвах я пред Административен съд Русе и делото бе спряно заради преклузивен спор по отношение на обжалваната от мен заповед РД 01-124/13.03.20г. на МЗ.
На 22.01.21г. РРС с Решение отмени заповедта установявайки, че няма надлежно предупреждение срещу мен. Полицаите няма какво да посочат, че съм нарушавал като предупреждение което да е правдоподобно и законосъобразно, защото както установих аз съм работещ по заповед РД-01-124/13.03.20г и РД-01-139/19.03.20г. на МЗ, а не посетител по РД-01-239/26.04.20г. на МЗ както твърдят.

Дори бях изискал от НО да състави АУАН и на установени телица от ОП ‘‘ПАРКСТРОЙ‘‘ при Община Русе и работещите изграждащи паркоместа на същото основание като на мен, но той отказа посочвайки, че на работещите нямало да състави. Ами аз господин глупак не съм ли работещ бе тикво загубена и то на такъв пост?

Има срок за обжалване на Решение 620064 22.01.21г. на РРС и все още не е влязло в сила, но съдията бе крайно внимателен и обективен по отношения на фактите свързани със случая.
Срамота е полицаите аз да ги уча на ред, а и съда да ги скатава, за да мачкат хората, но аз не им се оставям и ги слагам на мястото им.

Моля установете тези обстоятелства съобразно защита на лични данни където се налага, за да се установи, че са ми пречили да работя и че са ме задържали незаконосъобразно. След влизане в сила на решението ще се заведе иск за вреди от действията на МВР спрямо мен.

Прилагам решението с което се отменя заповедта и  в което е установено, че аз работя съгласно заповедите и не съм нарушител.

Автор: Никола Стоянов
(Автор: Никола Стоянов - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари