Нежелани есемеси надуват сметките за телефон

0
Сметка от 600 лева за телефон след неправомерен абонамент
Сметка от 600 лева за телефон след неправомерен абонамент Видео: NOVA

Милена била неприятно изненадана от висока сметка за телефон, след като услугите й били спрени заради достигнат лимит.

Малко по-късно разбира, че начислената сума е от съобщения с добавена стойност, изпратени от телефона на 9-годишната й дъщеря, предава NOVA.

Абонирането е станало чрез такъв изскачащ прозорец, на който тя се е опитала да го изключи, натиснала е хиксчето, а реално се случва някакво заразяване на телефона и той започва да генерира тези съобщения”, разказва Милена. „Съобщенията са с много циничен характер, става въпрос за еротичен чат, сумата беше от порядъка на 600 лева”.

Има съобщения, които са генерирани в интервал от 3 секунди, което реално е физически невъзможно да бъде извършено от човек”, смята Милена.

В подобна ситуация изпаднал и Борислав. Сметката му била надписана с шест лева за абонамент, който никога не е ползвал.

Даже получих есемес няколко дни след като видях сметката, че ако искам да продължа абонамента си, мога да го продължа, ако не, мога да го спра с есемес, като напиша СТОП”, разказва Борислав.

Той се  свързва с фирмата, която поддържа тези услуги. Обещават му, че ще спрат непоискания абонамент. Обещали му, че ще възстановят и парите.

И в двата случая фирмата, която поддържа тези услуги е „NTH Media Bulgaria” ЕООД - компания с над 20 офиса на три континента. От централата на фирмата ни отговориха, че те са само посредник.

 „…NTH осъществява връзката между доставчиците на съдържание и мобилните оператори. Ние осигуряваме на тези търговци техническа платформа, за да доставят съдържание и услуги до крайния потребител и същевременно да ги таксуват чрез мобилния телефон”, заявяват от компанията.

Според оператора аз съм пратил есемес, макар че аз нямам никакъв спомен да съм пратил такова нещо. Нямах и в телефона си, в изпратените съобщения нямах изпратен такъв есемес”, заявява Борислав.

Човек, свързан с дейността на компанията-посредник в България потвърди, че фирмата има сключени договори с всички мобилни оператори у нас. Това става ясно и от съобщение на един от телекомите в Туитър.

Ен Ти Ейч Медия” предоставя услуги към всички оператори в България, като външен доставчик и използва мрежите, единствено като преносна среда”, съобщи един от операторите.

Тоест те предоставят мрежата си на тази фирма да извършва този вид услуга и не носят отговорност, кой реално използва телефона”, коментира Милена.

Според нас е редно мобилните оператори да носят солидарна отговорност, защото не може всеки на общо основание да ползва мрежата им и да извършва каквото му хрумне”, коментира Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители”.

През последната година в Комисията за защита на потребителите са постъпили около 100 такива жалби. В половината от случаите е установено, че потребителят неправомерно е бил абониран.

Санкцията се налага на търговеца, който е отправил това съобщение. За всеки един отделен случай санкцията може да достигне до 3000 лева”, заяви Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Сумата, начислена на Борислав, вече е възстановена. Милена още чака половина от платените пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари