Не съм платен, мразя ви безплатно

0
Четвърти ден продължават протестите на майките на деца с увреждания срещу Валери Симеонов
Четвърти ден продължават протестите на майките на деца с увреждания срещу Валери Симеонов

Протестът с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов  продължава вече четвърти ден.

Протестират както майки на деца с увреждания, така и други граждани, които подкрепят исканията на майките. Протестиращите носят плакати "Симеонов - срам", "Не съм платен, мразя ви безплатно" и други. Те отново са с черни знамена.

Майките не разбират откъде се е появило общественото напрежение във връзка с предвидената промяна в Закона за хората с увреждания ресорният вицепремиер да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

"Категорично не разбрахме кой скандализира обществото в тази връзка. Законът не е писан за конкретния човек, съвсем в реда на нещата е ресорният вицепремиер по демографската политика да оглави и Съвета при условие, че политиките за хората с увреждания са хоризонтални и той трябва да съвмести координацията между различните министерства", каза за БТА Весела Одажиева - представител на протестиращите майки.

Тя допълни, че не счита за съобразно да се променя този текст. По думите на Одажиева проблемът идва от човека, който заема поста в момента, но винаги има начин той да се смени, както днес е сменен от поста на председателстващ Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Тя допълни, че има време, докато законът влезе в сила и се надява дотогава Валери Симеонов изобщо да не е вицепремиер.

"Абсурдно е да се правят законодателни промени само и само да се задържи човек с такъв морал на този пост", каза Вера Иванова.

В момента председател е социалният министър. Днес Бисер Петков също коментира темата и посочи, че не мисли, че законите трябва да се пишат според текущата конюнктура. Той напомни, че още преди четири месеца при подготовката на законопроекта за хората с увреждания една от целите е била извеждане на хоризонталния характер на политиката за тези хора, с което и други ведомства да бъдат въвлечени в нея.

За това са настоявали и майките, които също искат да има и специализиран орган за хората с увреждания, който да е на пряко подчинение на премиера от 2021 г., коментира социалният министър. В проектозакона е записано, че Националният съвет за хората с увреждания се предлага да се ръководи от ресорния вицепремиер по подобие на НСТС, което, по думите на Бисер Петков е и желание на хората с увреждания.

Тези четири месеца никой не е възразил срещу това председателство, допълни той.

Днес с решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов  беше освободен като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев . Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов  е прието неприсъствено.

Майките продължават с протестите и с искането както за оставка, така и за излизането на Валери Симеонов от цялото управление на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари