Не хранете децата от „топлите“ витрини в магазините

2
Как да се ориентираме в изобилието и шумно рекламираните храни като пресни, натурални, био, от щастливи животни? И дали наистина са такива?
Как да се ориентираме в изобилието и шумно рекламираните храни като пресни, натурални, био, от щастливи животни? И дали наистина са такива?

Неоспорим факт е, че за да са здрави децата ни, трябва да се хранят с истински, натурални продукти. Има щастливци, на които баба от село е осигурила домашно месце и яйчица, плодове и зеленчуци от двора и мляко от крава. Но болшинството от нас се надяват на магазина

Как да се ориентираме в изобилието и шумно рекламираните храни като пресни, натурални, био, от щастливи животни? И дали наистина са такива?

Отговорите дава Edna.bg . Никога няма гаранция, но вредата от приема на некачествена, вредна храна може поне да се ограничи.

Купувайте сезонни хранителни продукти. Посред зима можете да купите грозде, ягоди, малини, диня и сливи от близкия супермаркет. Как така са се запазили, пътувайки от Чили например? Явно с много яка обработка. На всичко отгоре, за да имат трайност, особено при дългото транспортиране те се берат полуузрели и се подлагат на допълнителна обработка – обгазяване, фунгицидна баня и др. Най-много се третират меките плодове, защото бързо се развалят – ягоди, малини, праскови, грозде. Препаратите, с които се обработват хранителните продукти, са токсични в големи дози и влияят на здравето и имунната система. И децата ни са все по-болни и алергични.

Откажете се от извънсезонните храни, има достатъчно сезонни плодове и зеленчуци, които са по-малко обработвани с химикали. Вместо круши, грозде и сливи през зимата, давайте на децата цитрусови плодове и родни ябълки. В бананите, кивито, авокадото, ананаса, папаята, портокалите химикалите остават в кората, достатъчно е просто да я обелите. Други храни имат естествена защита и не се нуждаят от допълнителна обработка. 

Биохраните са здравословната алтернатива. В големите градове вече има специализирани магазини за такива храни, или щандове в супермаркетите. Естествената недоверчивост на българина го кара да се замисли дали наистина са „био”, затова купувайте от реномирани магазини, които залагат на качеството. А и вида на тези храни доста се различава. Плодовете и зеленчуците са по-дребни, не така лъскави. Пилетата без антибиотици и други „подобрители“ са направо мършави в сравнение с „надутите” си фабрични събратя.

Например чесъна и лука имат етерични вещества (на тях се дължи миризмата им), които прогонват вредителите. Зелето и броколито също спадат в тази категория, купувайте ги без страх –серните съединения които съдържат ги правят непривлекателни за насекомите и по-малко се пръскат с пестициди. А за да се избавите от нитратите, просто махнете горните листа, там те се натрупват.

Принципите на отглеждане на биопродукти са следните: свободна паша на животните, достатъчно пространство за живот, храна с качествено зърно вместо смески с антибиотици и анаболи. При растенията е забранено използването на синтетични торове и генномодифицирани култури, а се използва естествена защита – ограда с етерични растения за отблъскване на вредителите, прогонване с ултразвук, отглеждане на калинки или хищни насекоми.

Спокойно можете да купувате на децата храни, включително детски пюрета с надпис „био”, обикновено този сертификат се дава трудно след обстойно проучване и се следи строго спазването му, особено за детските храни. Най-сигурно си остава европейският сертификат за био храна - зелено листо със звездички. Но био храните имат сериозен недостатък –скъпи са, понякога цената им е в пъти по-голяма от обикновените храни и не всеки може да си ги позволи.

Не хранете децата от „топлите“ витрини в магазините! Всеки продукт, който е застрашен от разваляне и срокът му изтича, се обработва, овкусява и се предлага готов за консумация. Прясно приготвената домашна храна от качествени продукти е единствената полезна храна за децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари