Истинските причини за детското затлъстяване

0
За да се намери първопричината на проблема, е необходима и консултация с детски психолог. Той ще установи има ли емоционална празнота, която детето запълва с храна
За да се намери първопричината на проблема, е необходима и консултация с детски психолог. Той ще установи има ли емоционална празнота, която детето запълва с храна Снимка: iStock

Малкото пухкаво бебе е най-голямата радост в семейството. И нали си е наше, най-прекрасното в света, често не забелязваме как „гривничките“ и бузките стават все по-големи…Е, нека си хапва, ще израсте и ще се оправи!

Може, но по-вероятно е пълничкото малко дете да се превърне в пълен възрастен с всички последствия от затлъстяването – високо кръвно и други сърдечно-съдови болести, диабет, метаболитни проблеми, ставни заболявания…Според СЗО броят на децата със затлъстяване се е увеличил 3 пъти през последните 40 години, алармира Edna.bg. У нас броя на децата с наднормено тегло в предучилищна възраст е 35%.

Основната причина са лошите хранителни навици, които се оформят още около първата годинка, и разбира се, обездвижването. Роля имат и гените, но начинът на хранене в семейството (вид и количество на храната, качество, часове на хранене) е определящ. „Празните“ калории от тестените и сладки храни, така характерни за нашата кухня, липсата на игри и спортуване, заменени от мобилните устройства, настояването да се изяде порцията на всяка цена товарят децата с излишни килограми. Това са библейски истини, но често се забравя, че има и чисто психологични причини едно дете да увеличи приема на храна.

Отдавна е известно, че стресът води до напълняване вследствие повишения обем на храна. Калоричните храни доставят удоволствие и успокояват, затова се посяга към тях, когато сме под напрежение. „Да си зарадвам душичката“, както се казва. Много са причините за стреса при децата. Например - когато детето не оправдава очакванията на родителите и обществото, постоянно се сравнява с другите деца не в своя полза, критикува се, стига се до обиди. Липсата на одобрение и поощрение е пагубно за емоционалното, а и за физическото здраве на детето. То търси щастието, което му липсва, в удоволствието от храната.

Даването на прекалена власт на детето, за която то няма необходимия капацитет, също е стресова ситуация. Дали заради манията „модерни родители“ или защото така е по-лесно, често в семейството детето определя правилата. Това е натоварващо за него - психолозите са на мнение, че едно дете е щастливо и спокойно, когато има стабилни родители, на които може да разчита. А това са тези, които могат да кажат твърдо „не“ и да поставят граници, които не се прекрачват. С такива родители детето се чувства в безопасност. „Меките“ родители, които лесно се манипулират и оставят детето да си прави каквото си иска, създават чувство за несигурност и липса на увереност, че то може да разчита на тях.

Самотното дете също намира утеха в храненето. Това често се случва при вечно заангажирани родители, отсъстващи, при развод, липса на приятели, неприемане в колектива. С храната то запълва емоционалната липса, тя намалява тревожността и психичната болка. Загубата на родител, близък, приятел, домашен любимец оставя празнота в душата на детето, която то отново запълва по най-лесния начин - с храна.

Затова при проблем с теглото не тичайте само при ендокринолози и диетолози. За да се намери първопричината на проблема, е необходима и консултация с детски психолог. Той ще установи има ли емоционална празнота, която детето запълва с храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари