Национална литературна награда „Елиас Канети” 2017

0
На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”
На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”

На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”, чието седмо издание е през тази година.

Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружествоЕлиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети.

Постъпилите предложения тази година са общо 33, като 31 от тях са в раздел „Белетристика“ и 2 – в раздел „Драматургия”.

31 съвременни български белетристи, 12 жени и 19 мъже, ще се борят за престижното отличие. Освен множеството романи, сред предложенията се открива и разнообразие от разкази, както и една повест.

Едни от най-големите издателства у нас – „Жанет 45”, „Сиела”, „Хермес“, „Колибри”, „Фабер”, „Абагар”, са в списъка с изпратилите книги за престижната селекция. 10 са предложенията на издателство „Жанет 45”, сред които е и носителят на НЛН „Елиас Канети” 2013 – Милен  Русков с най-новия си роман в два тома „Чамкория”. Сред предложенията на „Жанет 45” са още младият талант Константин Трендафилов със „Затвори сърце”, Ангел Игов – „Кротките” (номиниран за наградата през 2007) и дÑ €.

Сред заглавията-конкуренти за наградаЕлиас Канети” тази година са още „Камбаната” на Недялко Славов, „Орлов мост” на Владимир Зарев, „Печатарят” на Силвия Томова – Палашева, „Пушачът” на Георги Николов, „По следите на думите” на Йордан Хаджиев и др. Нашумелият Момчил Николов е едно от предложенията на „Сиела”, наред с „Кладенецът” на Веселина Седларска и „Аз още броя дните” на победителя от телевизионното предаване „Ръкописът” – Георги Бърдаров. Иван Станков, който беше номиниран за наградата в миналото издание през 2015 година, сега участва с интригуващото заглавие „Улици и кораби. Gm”.

Големият победител от конкурса през 2015 беше Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ”. Тогава не бе присъдена награда за драматургия, а тази година в битката влизат двама – Елена  Алексиева с „Жертви на любовта” и Сава Василев с неговия „Капан за дребни хищници и други човешки животни”.

Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще определи номинираните и носителите на НЛН „Елиас Канети” 2017. Съгласно регламента на наградата в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един театрален критик; изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети”; един представител на Международно дружествоЕлиас Канети”; един представител на ОбС – Русе, посочен от Постоянната комисия по култура, както и един представител на Община Русе.

По традиция, имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември. Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари