На 1 ноември ще бъде обявен носителят на награда „Елиас Канети“ 2023

0
Седем са номинираните за приза „Елиас Канети“
Седем са номинираните за приза „Елиас Канети“

Седем са номинираните за приза „Елиас Канети“

На 1 ноември /сряда/ от 18:00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои връчването на Националната литературна наградаЕлиас Канети“ 2023. Официалната церемония се организира от Община Русе.

В тазгодишното издание на конкурса номинираните за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ са седем. Те са селектирани сред общо 43 постъпили предложения в този раздел. Творбите бяха оценявани от проф. д.н. Пламен Дойнов – литературен историк и критик, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, д-р Ина Божидарова – театрален критик, Емил Андреев – писател, номиниран за НЛН „Елиас Канети“ през 2007 г., доц. д-р Велислава Донева – Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общинския съвет.

Претенденти за престижната титла тази година са:

• Бюрхан Керим – „Лавандулово момче“

• Елена Алексиева – „Вулкан“

• Иван Станков – „Късна смърт“

• Костадин Костадинов – „Ловецът на пеперуди“

• Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“

• Йоанна Елми – „Направени от вина“

• Ивайла Александрова – „Оловна тишина“

Селекционната комисия си запази правото да не излъчва номинации в раздел „Драматургия“.

Освен грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5 000 лева и бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова.

Водещ и сценарист на празничната церемония ще бъде Десислава Николова, а за тържествената атмосфера на събитието ще допринесат талантливите възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - Вероника Илиева – пиано и Преслав Ламбев - цигулка.

Наградата е учредена през 2005 г. от Община Русе в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист. Тя се връчва на всеки 2 години в Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят посланията на хуманизма и космополитността, характерни за патрона на наградата.

Събитието е с вход свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Отегчен
    из Елиас Канети: "На български говорихме само със слугите си". Да ви посоча ли произведение, страница и пасаж?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари