Наливат още 3 милиарда лева за саниране на сградите

0
Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради
Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради

Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн видеоконференция, организирана от зам. председателя на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент Искра Михайлова на тема: "Вълната от саниране - пътят към неутрално въглеродна Европа". Тези пари да се планира да се използват от Плана за възстановяване на ЕС към нова програма за саниране на сградите.

Парите ще се използват не само за саниране на частни сгради, но и в публични и бизнес сгради. Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради, посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев добави, че освен санирането, трябва да се приложат и други мерки за постигането на ефективна енергийна ефективност. Той даде за пример поставянето на фотоволтаични системи на покривите на сградите, хидропомпи и др. решения. Освен това може да се използват и нови технологии като поставянето на термопомпи.

282 млн. лева ще бъдат насочени за енергийно обновяване на промишлени сгради. Предвиден е и четвърти компонент - мерки за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление с бюджет 452 млн. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари