Един милион лева са отпуснати за саниране на блокове в Русе

2
Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите
Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите Снимка: Dunavmost, архив

Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите

1 милион лева са отпуснати за саниране на блокове в Русе. Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите, които кандидатстват по програмата за саниране. Целта е хората да бъдат стимулирани да подават документи, тъй като Русе е сред градовете с най-малко обновени жилищни сгради.

Повече от 300 са жилищните сгради в Русе, чийто собственици могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране. До момента обновените жилища са само 27 и от общината се надяват, че финансирайки енергийното и техническо обследване, което вече е задължително условие за кандидатстване, ще бъдат санирани поне още 25. Русенци, обаче, се притесняват, че ако не бъдат одобрени, ще трябва да връщат парите.

Атанас Атанасов казва, че за пореден път правили общо събрание на входа. И въпреки че покривът им тече, не стигнали до съгласие.

"Винаги има хора, които са против. Всеки не може да извади 500 лева ли, колко е този паспорт, да го плати… викат: "Не е сигурно, че да вадим паспорти, за какво ни са тези паспорти? Може би няма да стане да се санира", разказва той, предава БНТ.

В блока на Джанина и Дончо Василеви 9 от апартаментите са празни, а в половината от останалите живеят пенсионери.

"Как ще обясните на един пенсионер с 400-500 лева пенсия, че няма да му върнат парите?... Как ще обясните на един в Лондон, че трябва да прати пари непременно за апартамента си? Това е мисия невъзможна", казва Джанина Василева.

За да не се стига дотам, да се връщат пари и да има възмутени граждани, от общината са заложили четири критерия - собствениците на жилища да подпишат декларация, че ще допуснат строителите до дома си, както и самостоятелно да изберат фирмата, която ще направи обследването.

"Да е подкрепено от повече от 95% от собствениците на идеални части в самия блок, следващото условие е да се кандидатства с цял блок, а не с отделна блок секция или група от блок секции. Тези четири критерия, ако те бъдат изпълнени, с много голяма степен на вероятност блокът, с който кандидатстваме, ще получи финансиране, тъй като критериите, които сме заложили, те на практика носят максималния брой точки", обяснява Ивайло Кадишев - директор на Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи" в Община Русе.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май. По програмата за Русе се отпускат до 50 милиона лева. Ако от Министерството на регионалното развитие одобрят по-малко проекти за града, неусвоените средства ще бъдат преразпределени между други градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Краси
    400 лв /м2 ... Няма такова безогледно крадене, не знам от ОЛАФ спят ли! Качеството на изпълнение на това "безплатно" саниране въбще не се нуждае от коментар! За справка може да видите как се саниран блок 305 в Чародейка ...
  • 5
    9
    Виктор
    Внимавайте с индивида Цветелин Ценков Цонев. Ако са изтекли 2 години от избора му за ваш домоуправител, значи вече не ви е никакъв и само ви прибира парите.
  • 3
    8
    Анонимъс
    Точно за един блок ще стигнат a.k.a опоскани от пирани
  • 5
    7
    До 6-тия тъпоглавец, накратко
    Много са неяснотите около санирането. Течът на покрива няма абсолютно нищо общо със санирането. При саниране никой няма да ти прави и хидроизолация или ламарини на покрива. Към санирането само ще ти предложат оферта за 5 точки - фотоволтаични панели на покрива. Дори никъде не става дума за качествено изпълнение на санирането - фирмата "Майстора взе парите и каза: "- Ще видим!", каквато ти я натресат. Говори се за паспортизация на сградата - плащаш си я от джоба, цена пазарна: 7-10 лв. на кв.м на апартамента + мазата, фирма "Наш човек"; Задължително се прави Сдружение на собствениците на Етажната собственост. Искат се 100 % съгласие от собствениците. Комисията е "Бягай работа, че идваме!" - чакат всичко да им поднесеш на тепсия, а накрая и да почерпиш, щото я влязат у вас, я не. Има и още куп Ядове. На финала се появява точно именно "това ами: ако" - ако те одобрят, ами ако не те одобрят!? Все едно, че на автогарата играеш на "Тука - има, тука - нема, где е топчето?" И всичко това бягане, тичане, нерви, харчене на пари отива в канала ...
  • -9
    6
    Фффффф
    Много философи,много нещо!!!Абе ей пуяци,стига с това ами :ако:.Тече ви покрива,нека на главите ви да тече.Сега се отдава възможност!!!!Все ще се намерят комунистически пуяци да не се съгласят.От злоба!!!На българина добро неможе да се стори.Заради двама трима,много хора,които чакат и се надяват да се осъществи санирането,може да се провали.Стари и тъпи мозъци.Това е имот.Не е ли по-добре да е здраво,уютно,красиво!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари