Пенчо Милков настоява за преразглеждане на програмата за саниране

3
Не може да се твърди, че гражданите в Русе амортизират панелните блокове повече от гражданите във Варна
Не може да се твърди, че гражданите в Русе амортизират панелните блокове повече от гражданите във Варна Снимка: Пенчо Милков / Facebook

Не може да се твърди, че гражданите в Русе амортизират панелните блокове повече от гражданите във Варна

Кметът на Русе Пенчо Милков настоява за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради. В интервю пред Наталия Йорданова, публикувано от БРЯГ, той заяви, че има съмнения за двойни стандарти при оценката на обследванията за енергийна ефективност на сградите.

Милков посочи, че в Русе са одобрени само 7 от 35 кандидатстващи блока. Това представлява само 20% от общия ресурс, определен за общината. Кметът сравни ситуацията в Русе с тази в други общини, където одобрените блокове са значително повече.

"Не може да се твърди, че гражданите в Русе амортизират панелните блокове повече от гражданите във Варна или гражданите във Велико Търново", каза Милков.

"В крайна сметка от компетентния орган - Агенцията за устойчиво енергийно развитие, разбрах, че там са отишли всички енергийни обследвания. И наистина се надявам хората справедливо да кажат не просто, че има енергийно обследване, а да кажат това енергийно обследване справедливо ли доказва, че панелен блок тип „еди кой си” в този град може да стане с ниво на енергийна ефективност клас „А”. Това е все едно пасивна къща да стане съвсем съвременна. Нещо, което много други експерти в страната, включително и в Русе, казват, че не може да стане и дават справедливо ниво на енергийна ефективност."

Милков поиска от Агенцията за устойчиво енергийно развитие да извърши независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки.

Във връзка с това Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“ е удължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г. Това дава възможност на гражданите, които са останали в резервния списък с предложения по Етап I да кандидатстват във втория етап на процедурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    Актуална информация по-долу
    https://www.penchomilkov.com/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F Ама не пише да е женен, разведен, омъжен или да има наследници. Нищо. Пълна мъгла е. По-скоро е стар ерген.
  • 0
    9
    Русенка
    Настоявам П.М. да впише в официалното си CV, актуално семейно състояние.
  • -2
    8
    Абе
    Стига с тези данъци бе!!!!!Темата е саниране!!!!Пууууу къде го чукаш,къде се пука!!!!!!Като имате жилища ще плащате данъци!!!!!В коя държава не се плащат данъци!!!!
  • 6
    7
    шаранът без люспи
    Пенчо Миюков се прави на умряла лисица.Да каже защо вдигна двойно данъците и водата.Защо подари буферния тир паркинг на мутрите?
  • 2
    6
    М. Друмева
    Прав е г-н Милков и чест му прави, че дава гласност на проблемите по тази тема. Все пак обаче нека кажем, че в допълнителния списък за блокове в Русе фигурират и такива, които са монолитни и нямат нужда от саниране или поне не в такава степен, както други блокове. например блок Мизия на ул. Алеи Възраждане е в този списък, само понеже в него живеят някакви важни особи, а блокът е сторен с много качествени материали на времето и дори фасадата му е различна от тази на други блокове от същия тип като например Цибър и Осъм. И как така в този списък няма нито един одобрен блок за саниране от 15-етажните на края на Алеи Възраждане като Вит, Огоста, Лом, Битоля например? Защо само блок Охрид беше саниран и то преди 5 години , а другитев не са и пипнати и имат много амортизирани елементи, шумни асансьори и др. Блок Охрид също беше саниран, а паркингът наоколо преасфалтиран, защото там живеят хора, работещи в Община Русе- при предишния кметски екип. Е, честно ли е така?! А знаете ли, че в блок Мизия се продава апартамент за цена 120 000 евро и то на последен етаж, нали уж е за саниране, щото е бил зле тоя блок, а пък искат такива огромни пари за продажба...?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари