Наградиха художник, роден в Русе

2

Русенският художник Недрет Яшар, който от години живее в Истанбул, но винаги се завръща тук с чувство на носталгия, бе отличен с грамота на областния управител Борислав Българинов.

Тя му бе връчена от заместник областния управител Синан Хебибов, а поводът е успешното представяне в Осмото биенале на миниатюрата, което всъщност е единственото подобно събитие в България. Творбата „Ева“ на Недрет Яшар е големият победител в тазгодишното издание на конкурса, в който участваха 243 автори с 416 произведения. Сред тях бяха артисти от цял свят. Имаше участници не само от Европа, но и от по-далечни места, като Австралия, Израел, Турция, Южна Корея и дори Япония.

Роден в Русе, учил във Великотърновския университет, сега Недрет Яшар е професор в Истанбул, където ръководи катедрата по живопис в университета „Ялова“. Той е и заместник-декан на факултета по изкуство и дизайн в същото висше учебно заведение. Зад гърба си има над 30 самостоятелни изложби, като същевременно е участвал в повече от 300 съвместни представяния. Автор е и на множество научни публикации, а в плановете му влиза провеждането на самостоятелна експозиция в Италия. „Плановете са като хоризонта при нас, безкрайни.“, споделя творецът, който вчера стана на 53 години. „Приятно ми е да идвам в Русе и да посещавам художествената галерия, където хората, въпреки трудностите, успяват сами да постигнат много. В художествена галерия влязох за първи път именно в Русе и ми хареса много.“, допълни още проф. Яшар. Според него Русе е един събирателен център, едно средище на културата и пример за останалите български градове. Той сподели със заместник областния управител и спомени за свои преподаватели, които винаги са му служили за морален ориентир в живота, освен, че са го научили как да създава изключителни картини. Сред тях бе и името на небезизвестния за русенската общественост професор Николай Русчуклиев, който дълги години е бил гимназиален учител по рисуване в крайдунавския град.

За талантливия русенец, избрал да живее в чужбина, най-важното остава да бъдем хора. Не веднъж самият той е помагал на Русенската художествена галерия, като е канил свои колеги за участие в различни инициативи. От своя страна Синан Хебибов пожела на Недрет Яшар да съхрани добротата и да не спира да я предава, както и още множество успехи.

Наградата за живопис отиде при Марио Николов, за графика – при Румен Нечев, за рисунка – при Веселин Дамянов, за скулптура – при Гуе Шмидт от Австря, а за фотография бе отличен румънецът Александър Шербънеску. Наградата на Съюза на художниците в България бе присъдена на Александра Ласон от Полша, а русенската Вяра Гунева получи наградата на Художествената галерия. Бяха връчени и допълнителни награди на организации и спонсори. Всички отличени автори получиха дипломи, както и плакети по проект на проф. Емил Попов.

Журито, което оценява участниците, бе с председател Теицка Бургерйон, която е художник, уредник и координатор по проектите в Музея за съвременно изкуство в малък формат – град Нисмес, Белгия. Членовете бяха Ива Чавдарова от Община Русе, Елена Панайотова – художник, представител на Съюза на българските художници в София, Йордан Кисьов – художник и носител на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, както и Елена Великова – директор на Художествена галерия – Русе.

Предстои издаване на цветен, двуезичен каталог, подкрепен финансово от Министерството на културата. Печатното издание ще бъде изпратено на всички участници след приключване на изложбата, в началото на месец януари 2022 г.

Идният вторник Русенската художествена галерия ще стане домакин на изложбата на Николай Петров. Той ще представи съвременна живопис. Следващото биенале на миниатюрата ще се проведе след две години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари