Русенската художествена галерия получи грамота за цялостен принос към изкуството

1

Тази година галерията отбеляза 90-ата годишнина от създаването си

Русенската художествена галерия отбеляза 90-ата годишнина от създаването си. Късно в петък вечерта бе открита изложбата „Диалози между поколенията“, която представя над 100 картини и скулптури от фонда на културната институция. Сред тях има произведения от най-различни жанрове както на класически автори, така и на съвременни художници.

Сред официалните гости на събитието беше и заместник областният управител Детелина Ачева. „Постоянният Ви стремеж за откриване на нови таланти и представяне на разнообразни изложби пред жителите и гостите на града, Ви превръща в един от най-значимите културни центрове не само в региона, но и в страната“, каза Ачева. Тя отбеляза, че работата на екипа е вдъхновяваща и мотивираща както за художниците, така и за обществеността. „Пожелавам Ви много успехи в бъдеще, още повече реализирани творчески проекти, нови вдъхновения и прекрасни моменти, споделени с нас, Вашите почитатели“, допълни заместник областният управител.

Тя връчи грамота на директора на Русенската художествена галерия Елена Великова от името на областния управител Анатоли Станев. Отличието се присъжда за цялостен принос към развитието на изкуството и културата в Русе и региона.

На събитието присъстваха десетки русенци, както и кметът Пенчо Милков, а също и редица представители на държавната и местната власт.

По повод годишнината е отпечатана и книгата-албум „Щрихи от историята на Художествена галерия - Русе“. Провежда се и изложбата „Красота в родното“, която представя произведения от 20-те до 90-те години на ХХ век, които са специално подбрани от единайсетокласници от Английската езикова гимназия „Гео Милев“. Експозицията е и своеобразен завършек на образователната програма „Изкуството да бъдеш галерист“.

Художествена галерияРусе притежава колекции от над 3 000 творби. Те представят развитието на българското изкуство от края на 19 в. до днес. Институцията разполага и с редица творби на чуждестранни художници от Франция, Германия, Италия, Русия, Унгария, Сърбия, Турция, Латвия и др. Галерията разполага с 2 800 кв. м. изложбена площ (партер и сутерен), разпределена в обособени пространства, позволяващи поддържането на постоянни експозиции, както и организиране на около 30 временни изложби годишно. Представят се индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници.

Интересен факт е, че началото на галерията е поставено по време на традиционната обща великденска изложба открита на 16 април 1933 г. в Столарското училище. В нея участват художниците Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев, Тодор Янков. На 30 април 1933 г., след закриване на изложбата в Столарското училище, е подписан „Акт за учредяване на художествен музей в Русе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари