Наемателите на офиси в Европа бързат да се освободят от излишните площи

0
Това ще освободи повече пространство за преотдаване или за сивия пазар
Това ще освободи повече пространство за преотдаване или за сивия пазар

Това ще освободи повече пространство за преотдаване или за сивия пазар, прогнозират специалисти в сектора

Корпоративните наематели в големи европейски градове вече се готвят да се освободят от излишъка си от площи в очакване на промените в света на работещите хора след COVID-19. Специалисти по офис площи от Сдружението на брокерите на индустриални и офис имоти (SIOR) съобщават за ръст на запитвания от наематели, търсещи консултации за преотдаване на излишните площи, пише онлайн изданието Property-Magazine.eu.

Членове на SIOR в градове като Дъблин, Франкфурт, Лондон, Париж и Варшава отбелязват тенденцията на ръст на подобни запитвания в отговор на бързо променящите се изисквания на наемателите. Чувствителността към цените, намалената продуктивност, благосъстоянието на служителите и по-гъвкавите работни практики вероятно ще допринесат за растящите нива на върнати на пазара офис площи през идните шест до дванадесет месеца.

Въз основа на продължаващи преговори с наематели членове на SIOR прогнозират, че непосредствено след връщането на работа гъстотата на наемателите ще бъде на 25%-30% спрямо нивата преди COVID-19, след което ще започне да нараства бавно с приспособяването на хората към новия режим. Последиците за продуктивността и работните места ще доведат до освобождаване на повече площи за преотдаване или за сивия пазар.

Реалността е, че все повече наематели на офиси ще се нуждаят от по-малко площи в средносрочен план“, казва Джеймс Мълхол от компанията Murphy Mulhall. “Големи корпорации като Barclays и WPP вече обявиха намерения да намалят площите си, а тенденцията е още по-осезаема сред малките и средните предприятия и стартъпите“, допълва той.

Според Майкъл Пейн от представителството на наемателите в Лондон на компанията Carter Jonas “....още преди пандемията от COVID-19 да удари Великобритания започна процес по рационализиране на пазара на обслужваните офиси за справяне с проблема със свръхкапацитета. Коронавирусът вероятно ще ускори този процес, което ще увеличи още повече нивата на свободните площи“.

Според SIOR тенденцията поставя редица въпроси както за собствениците, така и за наемателите. Собствениците ще трябва да вземат решение дали да ускорят сега сключването на нови договори за наем или подновяването на наемни договори, поемайки незабавен удар върху възвръщаемостта в замяна на сигурността на приходите. В същото време някои наематели ще се запитат дали да запазят статуквото или да се възползват от настоящите условия, за да договорят по-изгодни сделки.

Най-иновативните собственици ще отговорят с продукт, който да продължи да привлича ключови наематели, докато най-добрите оператори на гъвкави офис площи и пространства за съвместна работа ще дадат най-доброто от себе си да се отличат чрез качество на услугата. В същото време наематели, които не могат или не искат да плащат бонус, ще бъдат на изгодна позиция да постигнат привлекателни сделки в сивия сектор на пазара.

Все още е твърде рано да се каже какви ще са точните последици от пандемията върху офис пазара, но може да се каже, че засега големите офис пазари са в период на свиване. Наемателите не само ще внимават повече за разходите си, но и ще развият по-голямо чувство за отговорност към служителите.

Променящата се динамика може да донесе повече изисквания в областните градове с по-ниска гъстота и в локациите в околностите, тъй като наемателите ще се стремят да намалят експозицията си към най-големите градски центрове.

Макар че несъмнено има много служители, които искат да се върнат към нормалността на офиса, перспективата да се качат в препълнен автобус или влак само ще засили безпокойството на пътуващите в обозримо бъдеще, ако не е възможно да шофират, карат колело или ходят пеша до работа“, казва Ник МакКалмънт-Уудс от компанията McCalmont-Woods Real Estate. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари