Строителни компании развалят договори за строежи, искат още пари

2
Поставят те пред свършен факт, оплаква се собственик на имот
Поставят те пред свършен факт, оплаква се собственик на имот Видео: bTV

Поставят те пред свършен факт, оплаква се собственик на имот

Строители на жилища искат значително оскъпяване на имотите в строеж заради инфлацията, а собственици на имоти се оплакват, че са ощетени.

От Комисията за защита на потребителите обявиха, че договорите с компаниите могат да бъдат проверени за нелоялни търговски практики.

Преди близо три години Цветан Филев подписва договор за покупка на 3-стаен апартамент. Сега строителят му иска 40% оскъпяване на имота и 50% на паркомястото.

„Поставят те пред свършен факт - или се съгласяваш с нашите условия, които ние сме калкулирали, но не казваме как, защото това е търговска тайна, вие нямате право да ни питате, или се отказвате“, казва той, предава bTV.

В подобна ситуация е и Патрик, който докато новият му дом се строи, живее под наем с две деца. Платил е 75% от имота, а сега е получил покана за предоговаряне и увеличаване на цената.

В случая апартаментите вече са 80% нагоре то тази цена и да ни върнат тези пари ние няма какво да направим с тях, ще сме на огромна загуба в случая“, обясни Патрик Абас.

Дори строителят да върне дадените пари с 20% неустойка върху внесените суми, собствениците пресмятат, че все пак ще бъдат ощетени.

От строителната компания обявиха:

Въпросът, обект на репортажа, е от частно-правен характер и публичните диспути по него не са в интерес на страните. Затова ще се въздържим от коментари“.

От Комисията за защита на потребителите обясниха, че ако бъдат потърсени, могат да прегледат договорите на клиентите с компанията.

За наличието на неравноправни клаузи по тях и отстраняването им, както и за нелоялна търговска практика на съответния търговец, за което ако бъде установено, ще претърпи санкции между 2 и 50 хиляди лева“, обясни Ангел Джалев от КЗП.

Да се обединят и да направят така, че да имат колективни искове, с които да си търсят правата пред съда“, посочи Пейко Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Купувачите настояват строителната компания да калкулира адекватно на инфлацията оскъпяване на строящия се дом. В договорите на някои строители липсва инфлационна клауза, което прави казусът още по-заплетен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Българин
    Кой кого ебе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари