Курортите с най-евтини ваканционни жилища по Черноморието

3
Ако търсите по-бюджетни варианти, ще трябва да се огледате по на север
Ако търсите по-бюджетни варианти, ще трябва да се огледате по на север Снимка: БГНЕС

Ако търсите по-бюджетни варианти, ще трябва да се огледате по на север

Лятото е един от активните сезони за покупка на ваканционни имоти най-вече по Черноморието. Нарастването на цените на жилищата през последните години не подмина и този тип жилища. На някои места се стига до там, че вече говорим за сравнения с цените на софийските имоти. В едно от южните ни черноморски градчета Ахтопол цените на квадратен метър за някои жилища достигнаха 1800 евро.

Ако търсите обаче по-бюджетни варианти, ще трябва да се огледате малко по-северно от Ахтопол, пише Money.bg.

"Към края на юли сред офертите не са се предлагали апартаменти в близост до морето, на цена под 500 евро на кв.м., каквато можеше да се срещне за атрактивен имот преди 3 - 4 години на Черноморието". Това коментира Снежана Стойчева, управител на платформата imoti.net.

"Реалните сделки се сключват на цени с 5-10% по-ниски от офертните. Преобладават оферти в затворени комплекси, предимно завършени и обзаведени т.е. вторичен пазар", казва тя.

При по-евтините имоти се забелязва, че целогодишната такса е по-висока.

Ето и конкретни примери за това къде да търсите по-евтини имоти по морските ни градчета и курорти:

Област Бургас

Средните цени в Слънчев бряг вървят около 1018 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Сред най-евтините оферти обаче, може да се намери имоти за по 500 евро на кв. м., дори да звучи невероятно. Една от офертите на сайта imoti.net например предлага студио на цена от 16 100 евро, 29 квадрата, полуобзаведено жилище.

Друга оферта, но в Св. Влас предлага жилище за 22 000 евро. Площта му е 38 кв.м., което прави е около 580 евро на квадратен метър.

Средни цени на двустаен в Св. Влас са 1125 евро на кв.м.

Област Добрич

Средната цена за Балчик по данни към края на юли 2023 за един двустаен апартамент е 1005 евро на квадрат.

Могат да се намерят оферти за за 770 евро на квадратен метър, според реална обява за жилище от 37 кв.м., необзаведен.

В град Каварна цените са малко по-ниски, като справката показва 905 евро средна цена за типично двустайно жилище с площ от 80 квадратни метра.

Един доста по-евтин вариант е обява, която предлага жилище с площ 56 кв. м. на цена 32 990 евро, което прави 589 евро на кв.м. или доста под средните цени за градчето.

Област Варна

Средните цени в град Бяла на двустаен са около 800 евро на кв.м. по данни от края на миналия месец. Значително е увеличението от 2022 година, когато средната цена е била 650 евро на квадрат.

Най-изгодната, може би, оферта предлага апартамент от 55 кв.м. на цена от 32 900 евро или по 589 евро на кв.м.

Цените на ваканционните имоти в селището с най-дълга плажна линия по Черноморието Шкорпиловци варират около 1100 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Тук не могат да се намерят оферти в диапазона около 500-600 евро на квадратен метър. Най-изгодната оферта е за апартамент от 50 кв.м. на цена от 47 880 евро или по 958 евро на кв.м.

Като цяло, по данни на имотни агенции у нас, не се очаква спад на цените в скоро време, или поне не толкова рязък. Очакванията са годината да завърши със спад в сделките за покупка на жилища у нас. Това ще донесе и спад в цените, но с много бавни темпове. Ако тази година завърши, отчитайки спад в сделките, то охлаждането при цените може да се очаква през следващата или през 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари