Над 120 участници ще представят Русе на събора в Копривщица

0
Събитието ще се проведе в рамките на три дни от 5 до 7 август
Събитието ще се проведе в рамките на три дни от 5 до 7 август

121 участници ще представят област Русе в Дванайсетия национален събор на народното творчество в Копривщица

Събитието ще се проведе в рамките на три дни от 5 до 7 август включително тази година, като в него ще се включат 71 жени и 50 мъже от четири общини от региона – Русе, Бяла, Ценово и Иваново.

Инициативата се реализира и с логистичната подкрепа на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/. Общото времетраене на изпълненията на участниците от Русенско ще е малко над 2 часа и ще включва седем индивидуални и тринайсет групови изпълнения.

„Радостен съм, че имам възможност да бъда част от организацията на толкова значимо културно събитие. Подобни инициативи ни карат да се замислим отново и отново за нашия принос, българския, към европейската и световна култура. И виждаме, че сме направили много, имаме наистина с какво да се гордеем още повече, когато се докоснем до магията на родните музикалните ритми и красивите носии“, споделя Станев. Той отбелязва още, че именно утвърждаването на традициите, които са ни съхранили като народ през вековете и са опазили нашите идентичност и самосъзнание, трябва да продължат да ни служат като морален ориентир.

„Уверявам ви, че аз и моят екип ще продължим да полагаме необходимите усилия, за да популяризираме българския фолклор и традиции“, допълни още областният управител.

Припомняме, че съборът се провежда от 1965-а насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките /ИЕФЕМ – БАН/.

Инициативата протича с изяви на 7 сцени, като на всяка от тях се формира до петчленно жури. От декември 2016 година Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

По регламент 12-ия Национален събор на народното творчество премина през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап приключи до 15 юни тази година и се проведе във всички административни области на страна. В Русенско този кръг се състоя по време на фолклорния събор „Златната гъдулка“, организиран от Община Русе. Именно там бяха определени участниците, които ще представят в Русе във фестивала.

В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от Ковид-19. През 2020-а Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022-а утвърден и Регламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари