Русе е сред най-красивите градове в България

29
Русе е един от шестте български града, който заслужава с гордост да носи титлата най-красивия град в България
Русе е един от шестте български града, който заслужава с гордост да носи титлата най-красивия град в България Снимка: Община Русе

Ежегодната класация за най-красив български град отличава различно приказно кътче от страната ни всяка година

Най-красивият град в България е различен всеки път, факт, който може само да ни радва, тъй като красноречиво сочи, че най-красивият град в България не е само един, а множество загадъчни, древни, модерни, романтични, фантастични градове, които са съхранили миналото, историята, паметта и са я съчетали с модерното и съвременното, заслужават да се наричат така. Когато посочваме кой е най-красивият град в България, може би е редно да цитираме съответната класация и година, или просто да споменем не един, а множество от най-приказните градове в родината ни, пише Actualno.com

Най-красиви български градове

1. Велико Търново

Градът намира място в класацията „Най-красивият град в България“ не само защото е древен град с неповторима и завладяваща атмосфера, но и защото държи първото място в световна класация за най-красиво място в света, построено на отвесни склонове. Не можем да подминем световния първенец, когато говорим за най-красивия град в България. Тайни и древност, съкровища, крепостни стени, спомени и стенания, архитектурни бижута, традиции и модерни нишки, преплетени в духа на Велико Търново, го правят едни от най-красивите родни градове. Автентичната архитектура на старата столица на България прави Търново привлекателен и за туристи от страната и чужбина.

2. Копривщица

Като град, класиран сред 30-те най-красиви малки градчета в Европа в класация на британския ежедневник The Telegraph и японската асоциация на туристическите агенции JATA, Копривщица безспорно заслужава да намери място и в нашата класация за най-красивия град в България. Съхранил история, култура, памет, героизъм, духа на миналото и надеждата за бъдещето, този исторически град е очарователен, китен и остава следа у всеки посетил го.

3. Пловдив

Преди десетина година, през 2013 година, Пловдив бе обявен в класацията на радио „Дарик“ и вестник „24 часа“ за най-красивия град в България. И макар след него да има и други първенци, заслужили първото място в класации за най-красивия град в България, то красотата на Пловдив не е увехнала и най-старият все още населен град в света продължава да очарова с чудните си малки калдъръмени улици и великолепни фасади, съхранени в стария град, със запазената архитектура и традиции, с исторически паметници и находки, с музеите и историята, съчетани с космополитен вид и модерно излъчване.

4. Асеновград

Градът спечели първо място в същата класация на Дарик радио през следващата 2014 година и се превърна във втория град от областта, обявен за най-красивия град в България. С историческите си паметници, древната величествена снага на Асенова крепост – пазителката на града, китните улички, музеите и красотата на величествените Родопи, Асеновград е място, което си струва да посетите. Красотата на града е свързана не само с природните особености и забележителностите, но с факта, че тук може да се насладите на най-голямата колекция от булчини рокли в България. Съвсем не е случайно, че Асеновград е познат и като град на булката.

5. Несебър

Няма начин в класацията за най-красивия град в България да пропуснем да вмъкнем и кътче от Черно море. Несебър – древен и модерен, е един от най-прелестните и предпочитани градове по Южното Черноморие. Несебър е под закрилата на ЮНЕСКО и всеки, които го зърне и съпреживее, разбира, че това съвсем не е случайно. Разбира се Бургас, Созопол също са прекрасни. Толкова много красота магия и дух са събрали българските градове, че е трудно да посочим най-красивия сред тях по Черноморието.

6. Русе

Няма да пропуснем да споменем и града на Дунава, наречен „Малката Виена" заради красивата си архитектура и сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти. Поредният български град, който заслужава с гордост да носи титлата най-красивия град в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    26
    ехаа
    Русе изглежда празен защото търговските центрове са разпръснати по кварталите а центъра доста обширен . Хората работят а не се скитат .Градския транспорт западна ,ползват се лични превозни средства . Окръга наистина намаля ,Русе все още се държи за сметка на новопристигащи селяни от закриващи се села .
  • 7
    25
    до 23
    Много просто, всеки ден в Русе се доставят работници от 4 окръга. Вече и от Шумен носят. Сега излиза ли ти сметката? :) Ако помниш колко училища имаше на времето и колко ученици учеха в тях, а видиш сега колко са останали... Ако помниш на времето с какви съчленени автобуси , пътуващи претъпкани, беше градския транспорт. Сега е с някакви баничарки, пътуващи празни.
  • 0
    24
    Волф
    Академик Иванов страда от депресивно разстройство и постоянно приказва песимистични небивалици, неподтвърдждавани от реалните данни.
  • 2
    23
    Волф
    ОФИЦИАЛНО има 56 000 работещи в община Русе. Как населението ще е 50 000, щом само работещите са повече?! Градът изглежда празен, защото реално може да побере 250 000 обитатели, но определено все още е над 100 000.
  • 3
    22
    Иван
    Къде ги видяхте тези 110 000 ?!?! То няма жив човек по улиците. Градът се превърна в призрачен...Дори силно се съмнявам да има 50 000 !!!! Според академик Петър Иванов Русе намалява годишно с по 4-5000 души. Вие си правете сметката след 10 години на какво ще прилича Русе. Българският Припят......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари