Брифинг във връзка с актуализацията на бюджета

0
Надявам се до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет, заяви Горанов
Надявам се до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет, заяви Горанов

"Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет броени часове, след като актуализацията на бюджета беше одобрена от кабинета.

Част от мерките, които налагат изменението, са свързани с вече одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за поддържане на заетост, по известна като „60/40". Глобалната несигурност, породена от ограничителните мерки, прави все по-трудно прогнозирането за развитието на глобалната, европейската и в частност българската икономика през следващите месеци до края на годината. Има различни сценарии, но достатъчно основание е да смятаме, че предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират", заяви финансист номер 1.

Разработили сме три сценария, като в прогнозата, която предложих вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях с оглед на това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината”, заяви още Горанов. И поясни, че най-лошият вариант, по който се работи, е спад на икономиката с 3% тази година. Ако това се случи, се очаква възстановяваното й да започне едва в края на годината и да продължи и през следващата.

Общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020-а се очаква да достигне 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП. Ако към този дефицит добавим 700-те милиона операции по финансирането, свързани с капитализирането на Българската банка за развитие, тогава се очертава необходимост от осигуряване на допълнително финансиране по линия на дълговото финансиране в размер на 4,2 милиарда над предварителните разчети в годишния закон за бюджета. За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – т.е. 7,8 млрд. нов потенциален дълг. ”, поясни финансовият министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари