МВР ще учи служителите на телефон 112 на чужди езици

0
Валентин Радев призна за проблема с езиковата подготовка на служителите
Валентин Радев призна за проблема с езиковата подготовка на служителите Снимка: БГНЕС

Заради проблеми със софтуера на националната система 112, служителите ѝ все още на моменти обработват сигналите на ръка.

Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол днес.

Министърът обясни, че версията на софтуера на спешния телефон е от 2006 г. и е актуализиран през 2010 г. като тя ще бъде поддържана от производителя до 2017 г. По думите му причината софтуерът да не е актуализиран е, че към датата на изтичане на последния договор за гаранционна поддръжка - април 2015 г. не е имало още нова версия, пише Дневник.

За използване на съществуващата вече нова версия пък е необходимо хардуера, сървъра и крайните работни станции да отговарят на техническите изискания за новата версия.

Затова МВР е предприело спешни мерки да бъде възстановена пълната работоспособност на телефон 112. "Тя работи и сега", подчерта Радев. Трябва да се осигури техническа поддръжка на системата, да се купи нов хардуер и да се въведе в експлоатация новата версия на софтуер, обясни още той.

Министърът припомни, че има обявена обществена поръчка, която обаче е спряна към момента "поради технически нарушения, които са направени в поръчката", заяви Радев. Той допълни, че търгът е обявен за 13 млн. лв., но експерти са го убедили, че договорът може да бъде изпълнен за по-малко пари.

"Но системата работи, включително и на ръчен режим, когато се наложи", увери вътрешният министър.

Той призна и за проблем с езиковата подготовка на служителите в системата. Обясни, че става дума за 13 души, които вземат ниски заплати, но "изискваме да знаят език". Допълни, че лично е притеснен заради предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, когато може да се наложи на служителите на спешния телефон да предават информация до международния червен кръст например.

Затова министърът обеща, че министерството ще направи необходимото за подобряване езиковата им подготовка, но все още не е решено какво точно.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари