Мощна буря удари крайбрежието на Западна Австралия

1
Поривите на вятъра достигнаха 132 км/ч
Поривите на вятъра достигнаха 132 км/ч

Десетки хиляди домове, търговски обекти и бизнес офиси останаха без ток, има изкоренени дървета и поражения по сгради на огромна територия по западното крайбрежие на Австралия от разразила се там мощна буря, започнала още вчера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите засега не съобщават за жертви и пострадали хора, но казват, че такава буря има "веднъж на десет години". Според синоптиците тя е предизвикана от остатъци от късносезонен циклон, получил названието Манга, който се движи над южната част на Индийския океан и се сблъсква със студен атмосферен фронт, движещ се на североизток.

Тази нестабилна атмосферна система засяга 1200-километрова отсечка от западното австралийско крайбрежие от Карнаваро до Кейп Лийуин, включвайки и Пърт - столицата на щата Западна Австралия и най-голям град в тази част на страната. Скоростта на ветровете в Пърт през изминалата нощ надхвърляше 90 км/ч, а в Кейп Лийуин бе измерена скорост от 132 км/ч, съобщиха метеоролозите. 

Такива скорости в района за месец май не са измервани от 2005 г.

Ветровете са съпроводени и от проливни дъждове по цялото западно крайбрежие на Австралия. Осемметрови вълни предизвикаха много поражения по бреговата линия. Най-тежко е положението в югозападните райони.

Очаква се днес следобед местно време бурята да започне да затихва. В разгара й без ток останаха 65 000 домове и бизнес обекти, съобщи регионалният премиер Марк Макгоуън.

Провинция Западна Австралия е една от най-големите териториални единици (провинции или щати) в света. Тя е с почти два пъти по-голяма площ от най-обширния американски щат, Аляска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари