Бурята "Ингун" връхлетя Норвегия с пориви на вятъра до 200 км/час

0
Стихията е най-мощната в страната от три десетилетия насам
Стихията е най-мощната в страната от три десетилетия насам

Стихията е най-мощната в страната от три десетилетия насам

Бурята "Ингун" връхлетя Норвегия с пориви на вятъра от над 193 км/ч. Домакинствата в централните райони се събудиха без ток, а автобус беше отнесен от път североизточно от Берген. Никой от 14-те пътници не е бил ранен, съобщиха от полицията, предаде Sky News, цитиран от БГНЕС.

Някои райони бяха наводнени, а ураганните ветрове принудиха авиокомпаниите и фериботните оператори временно да преустановят услугите. Имаше съобщения за затворени училища, както и за затворени пътища, тунели и мостове.

Няколко прозореца са изпочупени и в хотел в Бодо в област Нордланд, където полицията е издала предупреждение за "опасност за живота" в центъра на града. Бодо се намира на север от Полярния кръг.

Според местния вестник "Ависа Бордланд" около центъра на Бодо е създаден полицейски кордон.

Болницата в Харстрад също е претърпяла щети. Снимки в норвежките медии показват площадка за кацане на хеликоптер, затрупана с отломки.

"Покривни керемиди летят навсякъде из града и видимостта е лоша", заяви говорителят на града Ойвинд Арвола.

Бурята, определена от норвежките метеоролози като най-мощната в страната от три десетилетия насам, се настани в централната част на скандинавската страна на 31 януари, а на 1 февруари се придвижи на север.

Метеорологичният институт издаде червено предупреждение, най-високата степен на тревога, за арктическия регион.

Според медиите в страната е поставен норвежки рекорд за среден вятър.

В градчето Квалойфелет, в община Сомна, е измерен вятър със скорост 54,4 м/сек между, съобщи норвежката телевизия NRK. Това се равнява на 193 км/ч..

Средна скорост на вятъра с такава сила е еквивалентна на ураган от трета категория (голяма).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари