Местните избори: Депутат vs областен управител

0
Този сблъсък измества досегашния, който беше управляващ vs опозиционер
Този сблъсък измества досегашния, който беше управляващ vs опозиционер Снимка: БГНЕС

Месец преди местните избори липсва единен ярък общ опозиционен субект.

Това подчерта в предаването по БНР „Неделя 150“ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

По думите на социолога в предизборната компания ГЕРБ влиза с преимущество, но и с усещане за изхабяване и за нарастваща критичност. И всичко това на фона на липса на алтернатива.

Въпросът е дали ще се очертае съществена алтернатива... На местни избори действа различна логика на протестния вот, отколкото на национални. На национални е много по-лесно да се фокусира протестният вот в една фигура, докато местните фигури и проблемите, които те решават, са доста по-разнородни и много по-трудно може да се очаква обединение между лява и дясна позиция“.

Според Димитрова това ще бъде кампания на много възможности, а самонадеяността, че ще сработят автоматизми, е твърде опасна.

По думите на проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникация в НБУ, тези избори ще бъдат изключително интересни, „тъй като на терен ще излязат хора, убедени в каузата си и в правотата си, хора, които ще искат да излязат от статуквото“:

Скандалността засега не излиза от предизборните щабове. На терен излизат и сменени кандидатури. Ще имаме сблъсък на политическо ниво, не между кандидат, управлявал досега, и опозиционер, а между политик, депутат, и областен управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари