Борислав Гуцанов: Главчев е войник на ГЕРБ

0
Случващото се в МВР е морална криза и разпад на държавността, коментира депутатът от БСП
Случващото се в МВР е морална криза и разпад на държавността, коментира депутатът от БСП Снимка: БНТ

Случващото се в МВР е морална криза и разпад на държавността, коментира депутатът от БСП

Служебният кабинет е политически. Главчев е войник на ГЕРБ – беше председател на Народното събрание и дори човекът, който отне думата на опозицията, за което сдаде властта в парламента. Виждаме, че дори назначенията, които се правят от него сега, отново са политически.“ Това заяви народният представител и организационен секретар на БСП Борислав Гуцанов пред БНТ.

Той коментира, че сегашното положение се е създало, благодарение на конституционните промени на ПП-ДБ, със съдействието на ГЕРБ и ДПС.

Конституцията се промени от хора, които не са влизали в съдебната в зала. А кои бяха „бащите“ на Конституцията – професори, хора, които са с изключителен авторитет и в обществото, и в правото. ПП-ДБ дойде на власт с щедри обещания – конституционни промени, съдебна реформа, изчегъртване на ГЕРБ, три моста над Дунав, два тунела под Шипка, 10 млрд. лв., които се крадат, да се дадат на хората. Нещо да се е случило от това? Абсолютно нищо. Един опит за смяна на Конституцията, който доведе до това безумие, на което в момента сме свидетели“, посочи Гуцанов.

По думите му случващото се в МВР е морална криза и разпад на държавността.

Полицай №1 се оказва, че се снима гол в сауната с хора с явно изявено отношение към контрабандата. Подаряват му часовник за 50 хил. евро, при което министър-председателят Денков и председателят на ПП Кирил Петков казват: „Е, какво толкова се е случило“. Вие представяте ли си какви сигнали дава това? Единият е вътре в МВР – какво ще си мислят подчинените, че щом техният пряк началник взема подарък за 50 000, надолу няма ли да вземат 5 000? А те ще имат ли амбицията да служат по начина, по който трябва да служат? Преди години говорихме, че трябва да има деполитизация и на армията, и на МВР, а в момента виждаме пълно политизиране. ПП-ДБ на практика покровителстват контрабандата в България. А какво ще си помислят нашите външни партньори“, коментира социалистът.

БСП е единствената партия, която остана незасегната от всички тези движения на дълбоката държава през последните 12 години – откакто ГЕРБ се появиха. Останахме единствената алтернатива на всичко това“, категоричен е Борислав Гуцанов.

Договорът с „Боташ“ за мен е изцяло корупционен, но това трябва да го каже прокуратурата. Затова решението на комисията, която се създаде по инициатива на БСП, е да го изпрати на компетентните органи“, подчерта народният представител.

Гуцанов обясни, че този договор е подписан с много ощетяващи за България условия и даде пример с това, че в него е заложено да се плаща по 486 хил. долара на ден, независимо дали се потребява този турски газ или не.

Ние сме заявили 1,850 млрд. куб. м от Турция, имаме и по 1 млрд. куб. м от Гърция и Азербайджан – т.е. сумарно имаме 3, 850 млрд. куб. м, но България консумира около 2,6-2,8 млрд. куб. м. Остават 1,2 млрд. куб. м, но този договор е направен така, че независимо дали взимаш или не – ти плащаш“, посочи той.

БСП ще предложи ръководното тяло и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ да бъдат освободени.

Не може тези хора да са договаряли тези условия, от които икономиката на страната ни е ощетена, и да продължават да управляват. И тъй като договорът не може да бъде развален, но могат да бъдат подобрени неговите условия, същите тези хора ли ще ги договарят? Това е абсурдно“, аргументира се Гуцанов.

Той обърна внимание, че единомислието на БСП и ПП-ДБ по тази тема по никакъв начин не е индикация за бъдещо съвместно управление.

„Относно „Боташ“ - и ГЕРБ, и ДПС, и „Възраждане“ са на едно мнение – няма политическа партия, която да не подкрепи нашето искане. Но що се отнася до великденските надбавки, например, имаме ли единомислие с ПП-ДБ? Тези хора се подиграха с 2,5 млн. пенсионера. Предложението на БСП беше да се даде по 100 лв. надбавка на пенсионерите под линията на бедност и по 50 лв. на всички останали. Те не гласуваха нито за едното, нито за другото. Значи, можеха да крадат социалната програма на БСП, докато бяхме в съвместно управление, а сега не могат да подкрепят хората, които са в най-тежко положение“, коментира още Борислав Гуцанов.

В БСП винаги е имало течения и движения – „Бузлуджа“ не е първото такова. Няма нищо страшно в това, защото в многообразието се ражда истината и се намират правилните решения. Но това, което буди въпросителни за „Буздлуджа“ е, че на първите редове на срещата им в НДК се видяха хора, които отдавна са скъсали с БСП и дори доста активно работиха срещу нас през годините“, каза Гуцанов по темата и определи като абсурдно хора, които не са членове на БСП, да искат оставката на нейния лидер.

Освен БСП няма друга партия, която може да обедини лявото пространство. Затова считам, че ключовите думи са диалог и обединение. Затова на 1 май ще направим едно огромно обединение в НДК с много леви партии, партии в центъра, такива, които симпатизират на лявото пространство и неправителствени организации, които са готови за тази промяна“, обяви организационният секретар на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари