„Мартенски музикални дни“ на Община Русе със сертификат за европейско качество

0

На 19 ноември, в София, в зала 7 на НДК, в рамките на организираната от Българската фестивална асоциация (БФА) Международна конференция „Фестивали в черно и бяло“, Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, заедно с още 24 български фестивала в различни области на изкуството и културата, бе отличен със сертификат за европейско качество по пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите.

Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) за изграждане на Европейска фестивална платформа, изпълняван от Европейската фестивална асоциация. Днес платформата ЕФФЕ обединява фестивали с изключителни творчески качества, оказващи изключително влияние на местно, национално и международно ниво.

Русенският международен фестивал е един от малкото премирани с престижния европейски лейбъл български музикални фестивали (общо 7), сред които „Софийски музикални седмици“, „Европейски музикален фестивал“, София Джаз Пик, ММФ „Варненско лято“, „Сцена на вековете“, МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ и Камерния фестивал „Arbanassi Summer Music”.

Наградата за МФ „Мартенски музикални дни“, връчена от  г-н Христо Христов – съветник в Представителството на Европейската комисия в България, получи Ива Чавдарова – н-к отдел „Култура“ в Община Русе и директор на фестивала.

Специални гости и участници в събитието бяха Карина Екорнес – зам.-ръководител на Посолството на Кралство Норвегия, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична Община, Малина Едрева – Председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, Арнфин Беркестран – зам.-председател на Съвета по изкуствата в Норвегия, Андерш Рюкя – генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация, представители на Министерството на културата, кметове на общини.

В рамките на конференцията, организирана по проекта на БФА „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009-2014, бе представена и „Бяла книга“ с анализи и предложения за реформи в сферата на фестивалите в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари