„Мартенски музикални дни“ продължава с вълнуващи концерти

0
Солов рецитал на пиано, концерти на саксофонен и на струнен квартет очакват любителите на музиката идните три дни
Солов рецитал на пиано, концерти на саксофонен и на струнен квартет очакват любителите на музиката идните три дни

Солов рецитал на пиано, концерти на саксофонен и на струнен квартет очакват любителите на музиката идните три дни

С концерта на младия български пианист Емануил Иванов тази вечер продължава програмата на 63. МФ „Мартенски музикални дни“. От 19:00 часа той ще изпълни творби от Л. В. Бетовен, Ф. Лист, М. Равел, Б. Барток.

От 18:00 часа ще бъдат представени и наградени най-добрите творби от традиционната изложба-конкурс за съвременни визуални изкуства. Всяка година тя е част от съпътстващите събития на фестивала, като домакин и организатор е Художествена галерия Русе, а темата тази година е InTempo. Жури ще присъди награди от Община Русе, МФ "Мартенски музикални дни", Съюза на българските художници и Галерията.

В сряда, 20 март, за първи път българската публика ще може да чуе най-новия албум Chameleon на германския саксофонен кваретт SIGNUM, който отвежда слушателите до почти всички епохи и жанрове.

Следващият ден от фестивала, 21 март, ще бъде изцяло посветен на големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев. Едва няколко дни след отбелязването на 100-годишнината от рождението му неговият син арх. Венцислав Илиев ще разкаже повече за второто издание на автобиографичната книга „Слово и дело” на твореца, което успява да реализира в последните месеци. То събира ярки истории от периода 1945-1986 година през погледа и оценката на диригента за едно бурно време, изпълнено с трудности, но и с редица негови достижения, издигащи българската музикална култура на ново равнище. Събитието ще се проведе от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей.

Един от най-добрите струнни квартети у нас също ще отдаде почит на Константин Илиев по повод 100-годишнината от рождението му. От 19:00 ч. дамите от „Фрош“ заедно с пианистката Гергана Несторова ще изпълнят Струнен квартет № 4 на завинаги свързалия живота си с Русе голям български музикант, диригент и педагог. В програмата си те включват и световната премиера на Клавирен квинтет № 2. Творбата е написана и посветена на състава от доайена Васил Казанджиев, чийто 90-и рожден ден ще отбележим през септември.

Трите концерта ще се състоят в Голямата зала на Доходното здание, а повече информация за програмата ще откриете на сайта на фестивала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Че какъв фестивал е това
    „Фестивалът е предимно празнично събитие, обединена програма от художествени изпълнения, която надхвърля качествата на всекидневното програмиране, за да постигне ниво на изключителна празничност на определено място. Следователно притежава уникална привлекателност, която може да бъде поддържана само за определен период от време. Тази характерност трябва да бъде подчертана от високо качество на изпълняваното произведение (както класическо, така и експериментално) и стремеж към съвършенство, както и с използване на конкретната среда, трябва да създава специфична атмосфера, в която пейзажът, характерът на града, ангажираността на неговите жители и културната традиция на целия регион, са допринасящи фактори.“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари