Македонската наденица съдържа истински смъртоносен коктейл

0
9 Е-та докарват съблазнителния вкус на македонската наденица
9 Е-та докарват съблазнителния вкус на македонската наденица

Истински смъртоносен коктейл съдържа едно от предпочитаните от народа мезета - македонската наденица. Цели 9-Е-та докарват съблазнителния вкус и вид на евтината мръвка. За стабилизатори се ползват отровите Е450 и Е451, а за постигане на примамливия цвят на уж добре направената наденица - Е120, Е160с, Е162. За овкусител служи Е621.

Вредоносните съставки на евтиния колбас обаче не свършват с шестата буква от азбуката. На етикета на некачествения салам е спомената странната абревиатура МОМ. Преводът й означава механично обезкостяване, като месото се изстъргва с въздух под налягане. След като пилешкият скелет или свинска плешка се опоска изцяло, остатъците стават на каша, от която се прави въпросната македонска наденица, а и куп други мезета като кренвирши, салами и всякакви други колбаси.

Оцветителите в наденицата - Е160с и Е 162 или бетанин се тъпчат в менте-мръвката, та да стане съблазнително червена. За да добие истински вкус на месо пък, във вредния колбас се слага натриев глутамат - подправката, с която ръсят чипса, царевичните пръчици и други полуготови храни, за да станат по-вкусни и да предизвикат неутолим апетит.

В популярната македонска мръвка се вкарват и отровните химикали Е450- дифосфати и Е451-трифосфати, играещи ролята на стабилизатори. Тези фосфати са основни съставки на специални смеси, наречени окрехкотители. С тях и още допълнителни отрови месото се инжектира, за да задържи водата. Благодарение на тази поразяваща смес, месото задържа с 20% повече течност.

Така стоката излиза на производителите с 60 % по-евтино, или щом си купиш килограм, реално взимаш половинка. Черешката на тортата обаче е натриевият нитрит, който консервира и пази месата от потъмняване. Той е бомба със закъснител и защото съсипва бъбреците. При пържене на месото, въпросното вещество взаимодейства с вторичните амини, а получената смес е канцерогенна и може да докара рак.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари