Лостът за отстраняване на ГЕРБ на избори, добър, лош, е Нинова. Борисов знае и е взел мерки

1
Досега Нинова като лидер на БСП е показала съглашателство с Борисов именно за избора на Гешев и на състава на Висшия съдебен съвет
Досега Нинова като лидер на БСП е показала съглашателство с Борисов именно за избора на Гешев и на състава на Висшия съдебен съвет Снимка: БГНЕС/архив

Бъдещо мнозинство без да отстрани Висшия съдебен съвет и Гешев няма шанс

Като оставим настрана протести, политически пристрастия, проекти, платформи, мечти и идеологии, има едно проста сметка – на избори сега или напролет кой може да победи ГЕРБ и Борисов? По този въпрос пише днес в E-vestnik Иван Бакалов. 

Проучванията показват, че най-близо по резултат до ГЕРБ с около 1% разлика е БСП. Не Слави Трифонов, не „Да България”, не Мая Манолова и прочее. Някои от привържениците на Христо Иванов и Слави Трифонов хранят илюзии, че някак, като с магическа пръчка техните партии могат изведнъж да напомпат мускули и да излязат над ГЕРБ. Но няма такъв шанс.

Шанс да победи ГЕРБ има БСП. И не става дума за някаква разгромяваща победа. Става дума кой ще бъде победител с 1%, което му дава мандат да съставя правителство.

Ако ГЕРБ отново излезе напред дори с 1%, Борисов получава мандата и се знае какво следва – „Да се обединим в кризата”, което преведено на прост език означава „Я елате пиленца при батко”. Тоест пак Борисов да прави коалиция и да дърпа конците, дори да не е премиер четвърти мандат. И така статуквото, наричано мафия, да не помръдне.

При избори с резултат с 1% над ГЕРБ, БСП ще има мандат да състави правителство, но няма да е самостоятелно, а в някаква широка коалиция, да се надяваме без Борисов. Поне засега Нинова показва твърдо отказ от съглашателство с ГЕРБ. Въпросът е кои други в парламента ще са готови на такава коалиция срещу ГЕРБ. Има една група в обществото, която потрадиция си повтаря как, ако БСП спечели изборите, отиваме в Евразия и приемаме рублата и т. н. Това са детински бълнувания на параноици, на които все по-малко обръщат внимание. Все повече намалява подкрепата за Борисов, основана на тази идея – че ни спасява от комунистите и ни пази от Путин.

Двете партии към момента са почти изравнени, и това при положение, че БСП (не без задкулисната помощ на Борисов) е хвърлена в

невиждани вътрешнопартийни войни

Тоест – дори в това състояние на несигурност, преди избора на лидер на партията, преди да е ясно какъв ще е курсът – дали ще се договаря за коалиция с Борисов или ще иска пълното му отстраняване – дори при това положение избирателят дава подкрепа за БСП почти колкото за ГЕРБ. Може би защото усеща, че Корнелия Нинова ще надделее в БСП и заявява твърд курс срещу Борисов. Засега.

Нейните съперници за лидерския пост или се показаха като съглашатели с Борисов, или са по-слаби фигури от Нинова, които мрънкат за нейния авторитарен стил.

Кирил Добрев още като се кандидатира за лидер на БСП каза, че сега не било време за конфронтация, а за диалог. Като контрапункт на Нинова. Още с началното си изявление главният претендент за поста негласно демонстрира съглашателство с Борисов. Медиите щедро му даваха думата. Появи се в студиите на всяка телевизия, влезе във всичките им новини с всяко свое изявление против Нинова.

Същото се случи и с друг голям враг на Нинова – пловдивският едър бизнесмен Георги Гергов. Той, чието присъствие въобще в БСП е озадачаващо, щедро беше канен във всички телевизии, да обяснява как Нинова трябва да си ходи, как не може да останат заедно в една партия. Гергов услужливо беше поканен, като някаква любима на зрителя личност, в шоуто на Диана Найденова „Карай направо”, в което шофираше кола и обясняваше колко е лоша Нинова.

По същия начин дирижираните от властта медии канеха от студио в студио Атанас Мерджанов да обяснява, че Нинова е приватизирала БСП, канеха Михаил Миков да обяснява как Нинова разорила БСП и т. н. Като на тъпан малката пръчка се обади и Калоян Паргов, лидер на БСП в София.

Част от десетките публикации и изявления в обслужващите властта медии, с които се опитват да отстранят Нинова от лидерството на БСП.

Де що има глас против Нинова в БСП беше пуснат на екрана на телевизиите. Целият този хор в ръководството на БСП и извън него прави всичко възможно да осуети прекия избор на председател на партията. Нинова организира избори за лидер сред всички членове, с гласуване по партийни организации в цялата страна. А противниците й искат избора за лидер да е на конгрес. Защо? Защото на конгрес делегати може да се купят или да им повлияят и да изберат когото трябва. Не случайно местните власти на ГЕРБ по места проявяват интерес кои ще са делегати на конгреса на БСП. Защото това ще са или местни служители, или хора с дребен бизнес, на които може да се повлияе.

А при масови избори по партийни организации манипулациите не минават, ще победи, който надделее. И шансовете са за Нинова, противниците й в БСП не можаха да излъчат един сериозен нейн конкурент. Което е и част от кризата в тази партия.

БСП се маргинализирана години наред отвън и отвътре

Активистите й на места из страната са отчайващи, много по-отчайващи от хората по върховете. Поддръжниците й са предимно песнионери. Но това е партията, която диша във врата на ГЕРБ и утре може да получи мандат да съставя правителство. Затова е тази вътрешнопартийна борба в БСП, по-яросна отколкото между партиите. То е като борба между акционери в дружество, кой ще вземе контролния пакет акции. Там има хора с бизнеси, кой с малки ВЕЦ-ове, кай средни, кой чака на обществени поръчки, искат да са в ръководството, да имат влияние, и да могат да получат каквото им трябва от правителството, каквото и да е то.

Нинова едва ли ще стане премиер. Предвид широката коалиция, която се задава, това решение не зависи само от нея. Но тя може да бъде инструментът, който да отстрани Борисов и партията му.

Какво ще стане после? Няма място за много оптимизъм. Ще има нестабилно коалиционно правителство, атакувано остро от всички медии, които владее (засега) Борисов и тайният му коалиционен партньор Пеевски. Това задкулисие владее и прокуратурата, както без съмнение се вижда досега. И я използва като политически инструмент. Гешев е този инструмент. Не инструмент на Господ, както той самият се изказа за себе си, а на Борисов и Пеевски. Какъвто беше и предишният главен прокурор.

Работата е там, че досега Нинова като лидер на БСП е показала съглашателство с Борисов именно за избора на Гешев и на състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според последните изменения в закона, членовете на ВСС от квотата на парламента трябваше да се гласуват с квалифицирано мнозинство. Тоест, нямаха шанс кандидатите на ГЕРБ и ДПС, ако няма съглашателство с БСП. И вместо реален избор, те се споразумяха – „ти на мене, аз на тебе”. И тези техни хора избраха Гешев, който беше подкрепян на улицата от агитки от криминалния контингент.

Друг момент на съглашателство беше, когато 27 от депутатите на БСП гласуваха за избора на Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Бъдещо правителство без промяна на ВСС и отстраняване на Гешев няма шанс. Такива като Нинова ще го научат по трудния начин, ако тя въобще има нещо против сегашния главен прокурор. А който и да е претендент да иска да отстрани ГЕРБ на избори, без Корнелия Нинова и БСП няма да успее.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари