Липсата на витамин D - причина за преждевременна смърт

0
Изследвания доказват, че ниските нива на витамина са свързани с почти всички видове рак
Изследвания доказват, че ниските нива на витамина са свързани с почти всички видове рак

Ново проучване представя доказателства за причинно-следствена връзка между генетичния дефицит на витамин D в организма и повишения риск от смърт.

Това не е първото проучване, документиращо връзката между липсата на витамин D и смъртността. Изследвания доказват, че ниските нива на витамина са свързани с почти всички видове рак, а други откриват, че дефицитът му води до преждевременна смърт.

Изследователите на последното проучване, между които проф. Бордж Нордещгаард от Катедрата по клинична биохимия в Университетска болница в Копенхаген, отбелязват, че един въпрос остава неясен: ниските нива на витамин D ли са причината за лошо здраве или са резултат от него?

"Това е важен въпрос, тъй като милиони хора по цял свят редовно приемат добавки с витамин D, вероятно с цел предотвратяване на болести и с надежда да живеят по-дълго", казват авторите.

Измерени са нивата на витамин D на над 35 000 участници, както и други фактори, които могат да повлияят на смъртността, например нивото на физическа активност, консумацията на алкохол, индекс на телесна маса, кръвно налягане, нива на холестерола и тютюнопушене.

Резултатите от анализа показват, че участниците с генетично ниски нива на витамин D са с по-висок риск от смъртност по всякакви причини, включително рак, в сравнение с тези, които нямат генетично ниски нива на витамин D.

Изследователите отбелязват обаче, че не откриват връзка между генетично ниски концентрации на витамин D и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари