Ново британско изследване: Недостатъчното отопление в дома повишава риска от инфаркт

0
Връзка на енергийната бедност с висока стойност на фибриногена в кръвта
Връзка на енергийната бедност с висока стойност на фибриногена в кръвта Снимка: iStock

Ново британско изследване доказа връзка на енергийната бедност с висока стойност на фибриногена в кръвта - мярка за възпаление

Покачващите се цени на горивата могат да влошат физическото и психическото здраве на хората, съобщи Университетът на Източна Англия, където е завършило ново проучване. Изследователите са проследили разнообразието от ефекти в резултат на т.нар. енергийна бедност. С термина се описва положението на домакинствата, в които доходите на хората не им позволяват адекватни енергийни услуги в дома.

Енергийната бедност не се изчерпва с икономиите от отопление на дома, което по значение е на първо място като непокрита нужда, а и всички други житейски потребности, които зависят от цените на горивата.

Изследователите са доказали нещо, което всеки може да предположи: неспособността да поддържат домовете си достатъчно топли, се отразява на нивата на удовлетвореност от живота на хората.

Но те също така открили, че влияе върху физическото здраве, и то много по-широко от интуитивно предполаганите настинки. Оказало се, че животът в лошо отоплено жилище причинява по-високи нива на възпаление, измерени чрез обективен показател - биохимичния маркер фибриноген.

Представлява вещество в кръвта, което помага на тялото да спира кървенето, като насърчава съсирването на кръвта. Но също така при високи стойности на веществото се тълкува като изявен възпалителен биомаркер.

Повишеният фибриноген е силно свързан и с по-висок риск  от коронарна болест на сърцето, инсулт, инфаркт и като цяло със увеличен риск от смърт.

И преди новото проучване се знаеше, че излагането на ниски температури е свързано с повишено кръвно налягане, възпаление и рискове от сърдечносъдово естество, независимо от възрастта или пола. Но нямаше доказателства за въздействието на енергийната бедност върху психичното и физическото здраве в неговото многообразие.

Изследователският екип е анализирал връзките между пестенето от отопление и потребление на енергия за други нужди и самооценката на хората за благосъстоянието им - удовлетвореност от живота и здраве.

Субективните оценки били “проверени” с показател, независещ от личните усещания. За целта е включено изследване на кръвта за сигнални маркери за инфекция или възпаление, които са обективна мярка за здравето. Резултатите били преосмислени чрез отчитане на тежестта на фактори, които биха могли да повлияят на здравето на хората, като например начина на живот. Корекциите били основно на базата на това дали пушат, хранят се здравословно, движат се достатачно – все неща, които се отразяват на физическата и психическата форма. или правят достатъчно упражнения.

И след всички допълнителни пресявания на резултатите обаче се установява силна причинно- следствената връзка между енергийната бедност, психическата потиснатост и повишения възпалителен биомаркер фибриноген – знак за възпалителни процеси. Проучването е публикувано в британското сп. “Икономика на енергетиката”.

Обяснението е свързано с единството на психическото и физическото здраве.

Стресът от незавидното житейско положение и невъзможността човек да живее нормално води до биохимични промени, които рефлектират върху сърцето и мозъка.

Изследването е повече от навременно в момент, в който цената на горивата гони рекорди и поражда инфлационно цунами.

Енергийната бедност е призната като отделна форма на бедност и това проучване показва, че тя има далечни и вредни последици за здравето, особено като фактор за сърдечносъдовите инциденти, възпалителните заболявания и влошеното психическо благосъстояние, коментира д-р Андрю Бърлинсън от изследователския екип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари