Левски е най-голямата ни гордост, но и най-големият ни срам!

2
Навършват се 144 години от гибелта на Апостола на свободата, но за какво даде живота си той
Навършват се 144 години от гибелта на Апостола на свободата, но за какво даде живота си той

Личността на Апостола винаги е предизвиквала смесени чувства.

От една страна гордост, че българският народ, българският дух, може да въплъти толкова чистота, достойнство, смелост и мърдост. И от друга срам. Защото не успяваме да сме на висотата на неговия подвиг, защото не живеем в държавата, за която той мечтаеше, пише Десислава Любомирова в Actualno.

Левски е причината да сме сигурни, че можем повече. Че в дълбините на българските ни души има светлина, която може да ни направи по-добри, да ни изведе на пътя на справедливостта и уважението. Светлина, която изисква дела, а не думи, която ни кара да се борим за това, което заслужаваме.

В същото време Левски е бремето, което ни тежи всеки път, когато преброим поредната ненаказана злина, поредното отминато нещастие и поредното незащитено право. Пред очите ни изниква отчаяното "Народе????" на Апостола, защото знаем, че и този път не се опълчихме на "душманите" си, и този път им позволихме да грабят, да унижават и да лъжат.

За всички тези неща Левски ни остави заръки. Ние обаче не изпълнихме нито една. Защото още не можем да се изкачим на възвишението, на което стоеше той. И ще го изкачваме още дълго, защото за духовната чистота, за смелостта в сърцето и за справедливата мъдрост се плаща скъпо. И дълго.

Ако искаме да завършим този път достойно, трябва да вярваме, че заветите на Апостола няма да са прекалено непосилни и че от тях ще се роди духът на нова България.

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си"

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност"

"Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме"

"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка"

"За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт"

"Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте - аз неведнъж съм ви казвал: "Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби". Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме"

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно"

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари