Лекар почина след ваксиниране, за първи път заподозряха препарата на Пфайзер

0
Говорител на Центъра по контрол и превенция на заразите коментира, че водят разследване по случая и  допълни, че проучват каква е ролята на препарата на фармацевтичната компания в смъртта на д-р Майкъл
Говорител на Центъра по контрол и превенция на заразите коментира, че водят разследване по случая и допълни, че проучват каква е ролята на препарата на фармацевтичната компания в смъртта на д-р Майкъл Снимка: Instagram

Две седмици след като получава първата доза ваксина на "Пфайзер", 56-годишен лекар от Флорида издъхва. Това е първият случай на територията на САЩ, в който човек умира след поставена ваксина срещу COVID-19, посочва Novini.bg

Здравните служби във Флорида и Центърът по контрол и превенция на заразите са започнали разследване по случая, за да се установи дали настъпилата смърт на д-р Грегъри Майкъл е в резултата от препарата на "Пфайзер". От семейството на починалия са категорични, че той се е намирал в повече от добро здравословно състояние.

Д-р Майкъл е бил имунизиран в здравен център във Флорида на 18 декември, но три дни по-късно по краката и ръцете му се появяват дребни петна, поради което се подлага на медицински изследвания, които показват, че кръвната му картина е много под нормалните граници и той е приет в интензивното отделение.

В продължение на две седмици лекарите се опитват да повишат нивото му на тромбоцити в кръвта, но безуспешно, споделя съпругата му, цитирана от местното издание SunSentinel.

По думите ѝ той е "бил в съзнание и се е борил до последно" по време на целия процес, но точно ден преди операцията получил инфаркт и починал.

Дарън Капрара, директор от кабинета по медицински експертизи в Маями-Дейд, заяви пред медиите, че в момента се води щателно разследване, потвърждавайки новината, че препаратът на "Пфайзер" засега се разглежда като основният "заподозрян", изиграл роля в смъртта на медицинското лице.

Говорител на Центъра по контрол и превенция на заразите коментира, че също водят разследване по случая и също допълни, че проучват каква е ролята на препарата на фармацевтичната компания в смъртта на д-р Майкъл.

От фирмата-производител Пфайзер обясниха за изданието SunSentinel, че са запознати със случая и определиха настъпилата смърт като "силно необичаен клиничен случай". Говорител на компанията добави, че също водят разследване, но подчерта, че "едва ли има някаква пряка връзка с ваксината на този етап".

От центъра по контрол и превенция съобщиха, че към днешна дата повече от пет милиона американци са получили ваксината на "Пфайзер", като тяхното здравословно състояние от момента на имунизацията е под постоянно наблюдение.

Разследването по трагичния случай продължава и все още е рано за каквито и да е заключения, но всички са убедени в едно – д-р Грегъри Майкъл е бил в изключително добро здраве преди смъртта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари