Ледена приказка оживя в Русе

4
При минус осем градуса скулптори от Европа изваяха ледени фигури от филма „Замръзналото кралство”
При минус осем градуса скулптори от Европа изваяха ледени фигури от филма „Замръзналото кралство” Видео: БНТ

Скулптори от Европа разказват ледена приказка на фестивал в Русе.

При минус осем градуса скулптори от Европа изваяха ледени фигури от филма „Замръзналото кралство”. Така за трета поредна година в дунавски град беше поставено началото на „Русе айс фест”. За първи път на Балканите тази зима фестивалът е на закрито, за да се запазят по-дълго ледените скулптури. На фестивала сега ще ни разходи Даниела Димитрова.

Намираме се на най-мразовитото място днес в Русе, а именно фестивала на „Ледените фигури”, който беше официално открит тази вечер. Само за четири дни творци от осем европейски държави превърнаха складираните в това помещение 20 тона кристален лед в изящни фигури, които спират дъха. Те пресъздадоха ледена приказка с мотиви от хитовия филм „Замръзналото кралство”. Тук можем да видим интерпретация на Елза, приказен дворец, леден бар с напитки, както и величествен трон, на който всеки ще може да седне и да се снима за спомен. Как се обработват ледените късове, за да се превърнат в изкуство, вижте в репортажа.

В Русе оживя ледена приказка. Под сръчните ръце на творци от Холандия, Ирландия, Франция, Русия, Унгария, Украйна и България тоновете лед се превърнаха в изящни скулптури. С помощта на триони, дрелки и длета огромните парчета лед бяха обработени до съвършенство, за да могат да се впишат в ледената приказка. Руслан Коровов е от Ростов на Дон, завършил е художествената академия в София и вече 20 години твори фигури от лед.

Руслан Коровов – скулптор от Русия: „Фантастичен материал, прозрачен, реже се като дърво.
БНТ: „Кое ви беше най-трудно?“
Коровов: „Времето, все не стига да докарам дребни детайли.

Ледената експозицията е разположена на площ от 144 квадратни метра и за първи път е на закрито. Специален ледогенератор поддържа минус 8 градуса в помещението.

За първи път в България фигури от лед са били изваяни през 30-те години на миналия век. Те са били дело на самоукия скулптор Денчо Ножаров, който е имал сладкарница в Русе и всяка зима пред нея от замръзналия сняг е майсторил фигури на хора и животни с внушителни размери.

Определено през следващите седмици това ще е най-магнетичното място за русенци. Ледените фигури ще останат до 15 февруари. Всеки, който възнамерява да дойде на ледения фестивал трябва да облече най-топлите си дрехи, защото наистина тук е много студено. А за децата има специална работолница, в която могат да рисуват върху лед и да изработват сами ледени бижута.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари