Скулптори от осем държави на ледения фестивал в Русе

0
Скулптори от Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България ще ваят фигури от лед по време на второто издание на "Русе Айс фест"
Скулптори от Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България ще ваят фигури от лед по време на второто издание на "Русе Айс фест"

Скулптори от Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България ще ваят фигури от лед по време на второто издание на "Русе Айс фест".

Това съобщи директорът на общинската дирекция "Хуманитарни дейности" в Русе Ирена Петрова.

Международният фестивал на ледените скулптури ще се състои от 14-и до 22-и декември. Официалното откриване ще бъде на 16-и, като два дни преди това ще бъде изграден и леден бар.
"Фестивалът като мащаб ще бъде два пъти по-голям от миналогодишния, като са поръчани 130 ледени блока", обясни Петрова и допълни, че темата е "Русе в мечти от лед".

Консултантите на фестивала ще изградят ледения бар и ще изваят от лед световни символи, сред които Айфеловата кула и Тадж Махал.

Събитието е част от традиционния Коледно-новогодишен фестивал на общината, чието начало ще бъде поставено на 2-ри декември със "запалването" на светлините на 13-метровата елха. В програмата ще се включат детски музикални състави, балетът на Държавна опера-Русе и българският участник в "Детската Евровизия" Габриела Йорданова.

По време на фестивала Русенската библиотека ще организира четения и прожекции на коледни приказки. Ще има и концерти на Общинския младежки дом и на фолклорен ансамбъл "Русчуклийче". Програмата включва и "София филм фест", като русенци ще могат да гледат осем филма, сред които са "Съдилището", "Два дни и една нощ" и "Чудесата".

Коледното надиграване ще се състои на 12-и декември, а три дни по-късно Общинският духов оркестър ще изнесе концерт. На 22-и декември русенци ще могат да чуят и изпълненията на "Хоби певци" с модератор маестро Михаил Ангелов. Ден по-късно ще се състои и традиционното коледуване "Коледо, ле" с участието на коледарски групи от региона.

Фестивалът ще приключи на 31 декември вечерта с изпълненията на Лора Караджова, а оркестърът и солистите на фолклорен танцов театър "Найден Киров" ще се погрижат за празничното хоро на централния площад пред общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари