Купуваме подводници от Норвегия

0
Това заяви днес премиерът Бойко Борисов от Главната квартира на НАТО в Брюксел
Това заяви днес премиерът Бойко Борисов от Главната квартира на НАТО в Брюксел Видео: bTV

България може да купи подводници от Норвегия.

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов от Главната квартира на НАТО в Брюксел. Той се срещна с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, а преди час се включи и в последния за годината Европейски съвет, предава bTV.

Според източници на bTV НАТО е одобрило българското намерение да закупи 2 подводници от Норвегия. Ще се търси политическа цена, смятат те. Експерти от Министерството на отбраната са категорични, че България трябва да възстанови способностите си с подводен флот, който ще подобри ситуационната ни осведоменост за случващото се в Черно море. В момента от натовските черноморски държави подводници има само Турция.

В принципа, който искам да се чуе, е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - да сме силни и да възпираме всякакви мераци към нашата територия и съюз. Второ – диалбог с Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток”. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Обсъдихме българското предложение за координационен център за Черно море. Сега командната структура се намира в Обединеното Кралство. Оценяваме важния фокус на България върху сигурността на Черно море и инвестирането в сигурността, свързани с превъоръжаване с модерни самолети и морски способности”, заяви Йенс Столтенберг.

Спорни са темите в дневния ред на европейската Среща на върха, която започна в Съвета. Акцентите са климатичните промени и бюджетът на Съюза. И двете теми разединяват евролидерите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари