Крум Зарков: Проблемът на Нинова не е вътрешната опозиция, а изборните резултати

0
Контролът върху главния прокурор беше въпрос на мнозинство, не на време, заяви служебният министър на правосъдието
Контролът върху главния прокурор беше въпрос на мнозинство, не на време, заяви служебният министър на правосъдието

Контролът върху главния прокурор беше въпрос на мнозинство, не на време, заяви служебният министър на правосъдието

Законопроектът за контрол над главния прокурор не беше въпрос на време, а на желание и на мнозинство“. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV с водещ Мария Цънцарова в отговор на въпрос защо се е забавил с внасянето на законопроекта.

Дори да бях внесъл този законопроект по-рано, той щеше да има същата съдба. Ако имаха желание, следващия месец (януари) той щеше да бъде приет“, допълни Зарков.

По думите му съдебната реформа е важна, корупцията и липсата на правова държава са причина икономиката и хората да не могат да реализират целия си потенциал. А това се отразява на всички, с изключение на една много малка прослойка – на върха на властовата пирамида, която живее много добре.

Внесох законопроекта в първия възможен момент. Този законопроект, за който се говори дълго време, беше изработен, след като получихме препоръки от различните международни институции. Този законопроект не е самоцел – освен за главния прокурор, той щеше да свали от страната ни 70 осъдителни решения от Страсбург“, уточни министърът на правосъдието.

Зарков призна, че неговата партия – БСП , е била пасивна относно въпроса за контрола върху главния прокурор в 48-ото Народно събрание.

Има ли лидерския проблем в БСП?

Г-жа Нинова като лидер няма нужда от вътрешна опозиция, резултатите са нейният проблем, не опозицията – резултатите. И резултатите не виждам как ще се подобрят, ако всеки път – избор след избор, а пък те зачестяват, се прави едно и също нещо“, каза Зарков за БСП, чийто член е.

Според него днешното заседание на Националния съвет на партията се е провалило, защото основни говорители на партията често говорят за „рутина“. И предупреди: „ако продължаваме рутинно да действаме, както досега, не ни чака нищо добро“.

Той изрази надежда левицата да има на предсрочните парламентарни избори на 2 април повече от 9%, колкото взе на последния вот.

Лидерството е нарушено заради лошия изборен резултат. Не вярвам, ако не бъде решен този проблем, БСП да има добър резултат (…) Ролята на левицата ще зависи от резултата ѝ. Ролята ѝ не може да бъде на балансьор, тя е структуроопределяща. БСП ще е полезна, когато си върне водещата роля – или води коалиция или е основната опозиция. Другото е ерзац, който няма да ни помогне“, коментира Крум Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари