Красимир Ениманев: Бизнесът или трябва да внася работна ръка, или да се изнесе в чужбина, за да оцелее

0
Бързото решение на проблема с липсата на кадри за бизнеса в България е вносът на работници от близки в културно отношение държави или от страни, с които България е имала тесни икономически връзки
Бързото решение на проблема с липсата на кадри за бизнеса в България е вносът на работници от близки в културно отношение държави или от страни, с които България е имала тесни икономически връзки Видео: КИС 13

"Бизнесът в България или трябва да внася работна ръка, или да се изнесе в чужбина, за да оцелее"

Това заяви за КИС 13 председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. инж. Красимир Ениманев. Той коментира това във връзка с изнесените данни за демографска криза в страната, която пряко засяга бизнеса, заради липсата на кадри.

България има 14% разлика между напускащи и влизащи на пазара на труда. Това означава, че демографската криза все по-сериозно ще се отразява на българския бизнес, който ще търси квалифицирани кадри, но няма откъде да ги намери", смята проф. Ениманев.

Бързото решение на проблема с липсата на кадри за бизнеса в България е вносът на работници от близки в културно отношение държави или от страни, с които България е имала тесни икономически връзки. В противен случай има опасност бизнесът да отиде там, където има кадри.

По данни от преброяването изнесени от националния статистически институт, за последните 10 години населението на България е намаляло с над 840 000 души.

Вижте повече във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    ...
    „Бързото решение на проблема с липсата на кадри за бизнеса в България е вносът на работници от близки в културно отношение държави...“. Аха значи да очакваме пазарът на труда да се напълни с чехи, поляци и хървати. Ама бая ще почакаме.
  • 6
    11
    Де да знам
    Кой му пречи на Ениманев да си внесе инженери от Германия, земеделци от Испания, бижутери от Франция или банкери от Щвейцария?! Кой, кой ? Специалисти да иска човек. Ааа, да не би некадърния русенски предприемач да няма качества и знания да организира един прост бизнес?
  • 4
    10
    Гражданин
    Пишман професора и комунистически наследник,да не ги хортува такива.Той и всички около него могат да се хванат по чл.68 на втора работа като шивачи,дюлгери и т.н.Нали все ни навират в лицето мантрата "Срамна работа няма",особено ако я върши някой друг
  • 12
    9
    Зевзек
    На пазара на труда има жесток дефицит на висококвалифицирани нископлатени специалисти!
  • 11
    8
    до 6
    Ще ти дам един пример за обучаващ : Завършил е строително инженерство, става доцент и после професор по "Електрификация на кравеферми", мога да кажа и защо, но Накова, дъщерята на тогавашния декан на ФЕЕА ще ми се сърди, но въпросният преподава икономики разни, преподава в друг ВУЗ сигурност, в трети - строително инженерство. Да не казвам коя фирма му изработи докторатите. Та, докато такива като Красьо Ениманев са ни професорите, то образование няма да имаме и докато такива като него са бизнесмените, пак няма да имаме бизнес. Иначе да се говори за ниска производителност на работната ръка е повече от глупаво. Нали точно тези нископроизводителни хора на запад са високо производителни? Защо?! Защото организацията там не се прави по ениманвски, а както трябва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари