Българските работодатели планират значително увеличение на работниците

0
Регионът на Русе отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април - септември 2022 г.
Регионът на Русе отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април - септември 2022 г.

Въпреки обнадеждаващите планове няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри

Работодателите планират значително увеличение на персонала до края на септември, показва проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). В изследването на бизнес нагласите са участвали 1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора, информира Economic.bg

В сравнение с предишното шестмесечие сега двойно повече компании (46%) планират да разширят екипите си между април и септември. От друга страна 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала, показват данните.

„В проучването за периода октомври 2021 г. – март 2022 г. взеха участие повече работодатели от сектора на „Хотелиерство и ресторантьорство”, които предвид пандемичната ситуация нямаха намерения да увеличават персонала си. Сега обаче техният процент е по-малък, за сметка на компаниите от сектора на „Информационни технологии”, които се разрастват наистина бързо и изпитват силен глад за кадри. Именно на това се дължи това двойно увеличение на планираните разширявания на екипите“, коментира  Надя Василева, председател на конфедерацията.

В София търсенето на нови служители ще бъде най-активно, като 78% от анкетираните работодатели планират увеличение на персонала. Коефициентът на заетостта в Пловдив намалява с 10 процентни пункта и 8% от компаниите прогнозират ръст на работната сила. В регионите на Бургас и Варна плановете за наемане също са положителни с коефициент на заетостта от съответно +5% и +6%, докато регионът на Русе отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април - септември 2022 г.

Въпреки обнадеждаващите планове на работодателите в цялата страна за увеличение на персонала няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри.

Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура, която върви ръка за ръка с приоритетите както на наетите, така и на цялото общество”, пояснява Василева.

Ефектите от войната в Украйна

Според 42% от работодателите войната в Украйна ще се отрази отрицателно на техния бизнес през следващите шест месеца. За 19% тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

„Имаме спешна нужда от над 200 000 специалисти за всички сектори без изключение и много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места”, пояснява Василева.

Нагласи по сектори

Работодателите от всички дванадесет индустрии, включени в изследването, споделят положителни прогнози за наемане на нови служители.

Най-оптимистични планове за следващите шест месеца имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%). Следват ги „Публичен и социален” сектор и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги” (+7%) и „Търговия на едро и дребно” и „Транспорт, складове и комуникации” (+5%).

Секторите „Добивна промишленост”, „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Селско, горско и рибно стопанство”, чиито резултати бяха отрицателни за изминалото шестмесечие, също ще предложат възможности за работа с коефициент на заетостта от съответно +2%, +4% и +2%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Георги
    Близо 700 000 са на минимална заплата ,а ококорения наглец ,е решил ,че тя трябва да се замрази до 2025г.,На тоя ненормалник дето гледа като хипнотизиран и дрогиран трябва да му дават на него мин.заплата до 2025г.за да се изцъкли повече и орбитите му да изхвръкнат този път от глад .Тоя невминяемият не разбра ли ,че работещите бедни със семейства не са по добре от тези с ниски пенсии.
  • 7
    3
    КИМ
    Да има фирми ,които чрез агенций постоянно набират хора но там има и постоянно текучество ! Защо ли?
  • 10
    2
    русенец
    В тая държава работодатели бол всеки иска да ти даде работа, ама пари никой не иска да даде за тази работа.
  • 13
    1
    Леонсио
    На минимална заплата, естествено, плюс нощна, и в събота, и в неделя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари