КОЦ - Русе: Пада възрастта на заболелите от рак на гърдата

0
Ракът на гърдата е на първо място в статистиката на онкозаболяванията в Русе
Ракът на гърдата е на първо място в статистиката на онкозаболяванията в Русе Снимка: Dunavmost

Ракът на гърдата е на първо място в статистиката на онкозаболяванията в Русе.

Тревожна тенденция е, че възрастта на засегнатите жени намалява с всяка изминала година.

Това каза в интервю за телевизия Европа лекари от КОЦ - Русе:

д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе:Имаме пациенти даже и на 35 години, и на 32… там е най-трудно лечението, там са и по-лоши резултатите по принцип при младите хора….там е по-агресивно заради хормоналните нагоре-надолу се получават месечни цикли“.

Ракът на гърдата като социално значимо заболяване е включено в скрининговата програма на Здравната каса за безплатни мамографии. Тя е за жени над 50 години, а според лекарите трябва да бъде след 40, както е в Германия.

д-р Бисер Начев, н-к отделение „Онкологична хирургия“:Жена след 50 години има право, и то на две години, едно направление. Това според мен е крайно недостатъчно, да не говорим, че младите жени не са обект на подобна скринингова програма“.

д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе:Нашата цена на мамографията е 40 лв. като търговска цена, свободното плащане, иначе касата плаща по-малко, като го разделите на две години, излиза по 1 лв. на месец касата трябва да плати на жените, за да минават на скринингови прегледи“.

Благодарение на профилактиката две трети от пациентките с рак на гърдата в Русе са в ранен стадий.

д-р Бисер Начев, н-к отделение „Онкологична хирургия“:Тенденцията е да се откриват жени в ранен стадий на заболяването, което ни е основната цел, предвид това, че освен че операциите са органосъхраняващи, изходът от лечението при ранния стадий на гърдата е оздравяване“.

д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе:Хората имат явно повече информация и как става, и че не е страшно да отидат на профилактичен преглед и почнаха да се грижат сами за здравето си“.

След рака на гърдата най-разпространен е ракът на белия дроб, който обаче не е включен в програмата за профилактика на здравната каса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари