Здравната каса не отпуска пари за кампании за профилактика за рак на гърдата в Русе

1
За да си направи преглед по Здравна каса, пациентката трябва да вземе направление при личния лекар
За да си направи преглед по Здравна каса, пациентката трябва да вземе направление при личния лекар

За да си направи преглед по Здравна каса, пациентката трябва да вземе направление при личния лекар

Няма специални профилактични кампании в Комплексните онкологични центрове в Шумен и в Русе, защото от години от Здравната каса не се отпускат средства на специализираните болници за тази цел. Затова пътят към профилактиката е да се правят прегледи за рак на гърдата през цялата година, каза директорът на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров, цитиран от БНР.

Прегледите за рак на гърдата трябва да станат навик за всяка жена от млада възраст. За да стане това по Здравна каса, трябва да се отиде за направление при личния лекар“, поясни той.

В задължителния годишен преглед на жените от 50 до 70 години има заложен и мамографски скенер на всеки две години.

„Ако все пак вече има поставена диагноза, трябва да се работи с пациентката и семейството ѝ за нейното приемане“, каза Жечка Илиева - психолог във фондация „Една от осем“, която работи с пациенти, диагностицирани с рак на гърдата и с техните близки.

Консултации се правят по телефона и онлайн, независимо в кой край на България или в чужбина е пациентът, поясни Илиева. Самата тя също е преминала през трудната диагноза „рак на млечната жлеза“.

По данни на Световната здравна организация, ракът на млечната жлеза е най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Броят на засегнатите жени у нас също расте, като по статистика на Министерство на здравеопазването годишно в България се диагностицират около 3500 нови случая. Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде напълно излекувано, акцентират специалистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    фена на Путин
    Трябва да 'рани усраинските нацисти по морето и да пръска милиарди за въоръжение. За рака никой не си мръдва пръста. Да мрат. Те и без друго не желаят да раждат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари