Консултации при президента: "Продължаваме промяната" са в понеделник

0
В следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет партии
В следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет партии Снимка: БГНЕС

В следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет партии

Президентът Румен Радев покани в понеделник втората политическа сила - "Продължаваме промяната" на консултации и обяви, че цикълът "избори след избори", не е най-доброто решение, предаде bTV

Все още партиите в парламента са на мнение, че страната се нуждае не от избори, а от редовна власт. Трудният диалог в пленарната зала и разделителните линии обаче карат партийните централи да се замислят кога може да е поредният предсрочен вот и готови ли са за него.

Графикът е в ръцете на президента, който в понеделник ще приеме "Продължаваме промяната". След това - в следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет партии.

Държавният глава обяви, че връчването на първия мандат ще зависи от тона на консултациите. Ако първата папка е неуспешна, идва ред на втори и трети шанс. В сценарий за нов вот - партиите прогнозират, че той може би ще е в началото на март, а именно 5 март.

Два дни преди да посрещне на "Дондуков" 2 и "Продължаваме промяната" – президентът пак призова за диалог.

Правителство, а не избори, поискаха и партиите в парламента.

Януари - февруари страната да е без управление, без парламент, без бюджет е пагубно за държавата“, каза Христо Проданов от БСП.

Ако се стигне до нов предсрочен вот – кризата ще бъде необратима“, смята Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС.

Тонът в пленарната зала на 48-то Народно събрание обаче кара политическите сили да бъдат скептични.

Това, с което започнахме, е предвестник на може би недългото съществуване на 48-я парламент“, заяви Бойко Рашков от "Продължаваме промяната".

Едно такова правителство, което ще бъде съставено, то ще бъде плод на един изключително сериозен компромис и ще бъде своеобразен политически Франкенщайн, който ще закопае България“, каза Костадин Костадинов от "Възраждане".

Така в партийните централи вече се прелиства и календарът за възможната дата на нов предсрочен вот.

Между 1 и 15 март може би“, смята Костадин Костадинов.

„Януари и февруари не са време за избори. Януари, февруари предразполага за още по-ниска избирателна активност“, отбеляза Христо Проданов от БСП.

„Ако са през февруари, това означава, че не са през 2026 година и ние сме се провалили в единствената цел на партийната система – да произведе работещо стабилно управление“, коментира Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Ние чакаме не дата за следващи избори, ние чакаме управляващата партия да състави кабинет. И ако тя не състави кабинет – да носи отговорност пред цялото общество защо свали редовното правителство“, допълни Бойко Рашков.

Коя е възможната дата за предсрочен вот не прогнозираха от "Демократична България", ДПС и "Български възход".

В 10 ч. в понеделник от "Продължаваме промяната" ще влязат на "Дондуков" 2. Следващата партия, която очаква покана, е ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари