Кой и защо трябва да внимава с консумацията на чай

0
Диетологът и ендокринолог д-р Елвина Бинатова разкри какви здравословни проблеми могат да възникнат от честото пиене на тази напитка
Диетологът и ендокринолог д-р Елвина Бинатова разкри какви здравословни проблеми могат да възникнат от честото пиене на тази напитка

Диетологът и ендокринолог д-р Елвина Бинатова разкри какви здравословни проблеми могат да възникнат от честото пиене на тази напитка

Чаят е една от напитките, към които посягаме най-вече през зимата. Но въпреки ползите от неговата консумация, определена група от хора трябва да внимават с него.

Диетологът и ендокринолог д-р Елвина Бинатова разказа в интервю какви здравословни проблеми могат да възникнат от честото пиене на чай.

Лекарят припомня, че напитката е богат източник на флуор, чието натрупване отслабва костната тъкан и зъбите. Особено опасен в това отношение е навикът да се пие силен чай, отбелязва "Актуално".

„Консумацията на силен чай в големи количества провокира разрушаването на зъбите и костите, насърчава развитието на остеосклероза и остеопороза“, предупреждава д-р Бинатова в интервю за Gazeta.Ru.

Специалистът обръща внимание и на факта, че пиенето на много чай е вредно, при наличието на следните здравословни проблеми:

  • сърдечно-съдови нарушения;
  • чернодробно заболяване;
  • бъбречна патология;
  • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстник;
  • нарушения на психо-емоционалната сфера;

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да контролират количеството на консумирания чай - това е един от съветите на лекарите.

Хората, страдащи от депресивни и тревожни разстройства, както и сърдечно-съдови заболявания, могат да консумират не повече от 4-5 чаши чай на ден, споделя д-р Елвина Бинатова.

Освен това лекарят съобщава, че съдържащите се в чая вещества (танини) пречат на усвояването на желязото.

Хората с желязодефицитна анемия или тези, които приемат добавки с желязо, трябва да обсъдят със своя лекар дали може да пият чай.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари