Кой е най-скъпият имот продаден в България през 2016?

0
През изминалата година търсенето на луксозни имоти нараства двойно
През изминалата година търсенето на луксозни имоти нараства двойно

Сделката с най-висока стойност през 2016 г. за луксозен жилищен имот е покупката на луксозна къща за 3 млн. евро в полите на Витоша с посредничеството на Unique Estates.

Това сочи анализ на компанията за луксозни имоти. Продажбата на резиденция на Южното Черноморие за 1.95 млн. евро също е сред емблематичните сделки за  годината. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират.

Нарастващият брой сделки с цел инвестиция е голямото събитие на пазара на луксозни имоти през 2016 г., показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates. През изминалата година делът на тези продажби се покачва до 30% от общите при едва 10% дял през 2015 г. Очакванията са този сегмент от жилищния пазар да остане динамичен и през настоящата година.

„Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

В резултат от нарасналата активност на пазара на луксозни имоти от компанията регистрират двоен ръст на запитванията от клиенти и 60% повече огледи в сравнение с 2015 г. Сделките са нараснали с 10%.

„Раздвижването на пазара през последната година, подсилено от банките, изкара на пазара голям брой нови купувачи. Те обаче имат завишени критерии, много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Предлагането на качествени имоти, особено в луксозния сегмент, е ограничено. Ето защо, независимо от двойното покачване на обажданията, реално сключените сделки са с по-слаб ръст“, обобщи зам. управителят на Unique Estates Светослава Георгиева.

Въпреки това увеличението на сделките е факт, както при покупките с инвестиционна цел, така и при тези на имот за жилищни нужди.

„Като цяло през 2016 г. се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това насочи вниманието към тях и с цел инвестиция. Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите“, обобщи Весела Илиева.

Към традиционно търсените локации – централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“, може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

В ценови план през 2016 г. пазарът на луксозни имоти отбелязва ръст в рамките на 7 –  8%, като основен двигател на това поскъпване е новото строителство. Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“, например, цените вече започват от 1200 – 1300 и достигат 1500 евро/кв. м.

Прогнозата е през 2017 г. цените в луксозния сегмент да продължат да се покачват плавно, в рамките на поскъпването от 2016 г. За разлика от изминалата година обаче ръстът ще се усети най-вече при старото строителство, където предлагането е ограничено. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.

За активното търсене през годината ще спомогне и раздвижването на кредитния пазар, където прогнозите са ръстът на ипотечните кредити да продължи, и през 2017 г. да е в рамките на 15 – 20%. Очаква се средният размер на отпуснатите заеми също леко да нарасне, докато лихвите продължат да намаляват плавно до средни за годината нива от 3,5 – 4,5%.

Тенденция, която се очаква да продължи и през новата година, са продажбите на зелено. През 2016 г. те преобладаваха при новото строителство, докато само две години по-рано напълно отсъстваха от пазара. Ръстът на покупките с инвестиционна цел доведе и до по-активно предлагане на жилища под наем. От Unique Estates очакват през 2017 г. на пазара да излязат повече оферти за луксозни апартаменти под наем.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари