Ахтопол гони София по цени на имотите

2
Квадратният метър в курорта удари 1200 евро
Квадратният метър в курорта удари 1200 евро Снимка: Фейсбук

Квадратният метър в курорта удари 1200 евро

Цените на ваканционните имоти в Ахтопол достигнаха тези в София. Това се дължи на малкото предлагане и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в малкия морски курорт, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, цитиран от „Телеграф“ .

Той допълни, че най-голямо е търсенето на жилища за почивка в Слънчев бряг и Банско.

На морето цените на квадрат удариха 1200 евро

Оферти

Слабото предлагане е причината цените в малките курорти като Ахтопол и Бяла да бъдат по-високи. Пазарът на ваканционни имоти е съсредоточен основно в Несебър, Слънчев бряг, Разлог и Банско, където и оферти не липсват, уточни Ганев. По думите му засиленото предлагане поддържа и цените на нормални нива. Експертът изтъкна, че все пак ръстове има, но те са по-малки. И коментира, че пазарът е нормален, няма нищо драматично, търсенето е добро, но пиковете на сделки са били миналата и по-миналата година. Рекордьор по продажби е бил Несебър, който излиза четвърти за 2022 г., с 10 000 сделки за 12 месеца.

В Несебър имаше 10 000 сделки за година

Море

Комплексите на Южното Черноморие остават сред най-предпочитаните. В момента сред най-скъпите предложения са жилища в Поморие и Приморско, където за луксозна гарсониера в чисто нова кооперация трябва да се бръкнете с 200 000 евро. Изгодни предложения има в Несебър, като за малък двустаен трябва да приготвите 60 000 евро. Оферта за тузари е къща за половин милион евро във ваканционното селище Созополис. Имотът се разпростира върху 261 квадрата и разполага с първокласно оборудване и гледка към морето.

В Банско се търсят и сега ваканционни имоти

Планина

Търсят се усилено и имоти в планинските градчета като Банско и Разлог. Масово едностайните в района в чисто нови сгради вървят по 12 000 -13 000 евро. Някои обаче минават 31 000 евро. Става дума за малки жилища с по една отделна спалня и хол с трапезария на едно. Двустайни до ски пистата има и под 35 000 евро. За апартамент с площ 75 квадрата ще ви искат 66 000 евро. А тристаен в курорта, който е с площ над 140 квадрата, може да купите много по-евтино – за 45 000 евро.

Много от луксозните имоти на изгодни цени се купиха почти веднага, след като бяха обявени за продажба, разказаха агенти. И допълниха, че и в момента в сайтовете за имоти може да видите някоя апетитна обява за хубав апартамент в Банско, но реално той е продаден, а предложението не е свалено от страницата. Повечето от имотите вървят без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове.

В зимните ни курорти цените остават по-ниски, отколкото тези на морето. За сравнение в Банско средно може да се купи жилище за около 800-900 евро на квадрат. В летните комплекси по Южното Черноморие средните стойности на апартаментите минават 1200 евро на квадрат и достигат дори до 2000 евро.

Такса поддръжка гълта Е12 на месец

Масово ни цакат с такса поддръжка най-малко от по 12 евро на месец, ако си купим имот на морето. Да си намериш апартамент без този вид налог, граничи с невъзможността, коментираха брокери. Повечето ваканционни жилища по морето се намират в новопостроени кооперации, в които има жива охрана денонощно. Освен това много от имотите разполагат с възможност да се използва общ басейн, тераси и други. Всичко това, включително и почистването между етажите влиза в тази такса поддръжка, обясниха агенти.

Вилите около столицата са хит на пазара

Тунинговани вили край софийските села са сред хитовите имоти, показа проверка сред брокери. Къщите край столицата са сред най-желаните имоти за инвестиция, като в момента квадратът върви между 65 евро и 1200 евро до 1900 евро. Сред предложенията е къща в Гара Елин Пелин, на 22 километра от София, която се продава за 109 900 евро с площ от 120 квадрата. За да си купите парцел за строителство в Кокаляне, трябва да се бръкнете с 65-70 евро за квадрат. Къща от 660 квадрата и огромен двор в Панчарево струва 385 000 евро, което прави по 1167 евро на квадрат. Вила от 140 квадрата в Пернишко, с луксозно обзавеждане и приятно външно пространство, може да се вземе за 150 000 евро. Много от имотите са отдавна построени, но наскоро тунинговани, или не са ремонтирани и затова и цената им е по-ниска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    гост
    поредния безхаберник гонело София за 1200 в София имот няма бе идиот 1000 евро станаха в дружба в Русе имотите
  • 1
    1
    Аз Кочо
    Хахахаха, а има ли сделки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари