Кметът на Русе е недоволен от градския транспорт

2
Поне още година ще се возим на раздрънканите тролеи, става ясно от думите на Пламен Стоилов
Поне още година ще се возим на раздрънканите тролеи, става ясно от думите на Пламен Стоилов Видео: Русе Медиа

Общинските съветници и кметът се обединиха в недоволството си от състоянието на градския транспорт в Русе.

Поводът бе питането на старейшините от групата „Демократична България“, свързано със закупуване на нови превозни средства за нуждите обществения градски транспорт, информира Русе Медиа.

От името на вносителите проф.Велизар Павлов коментира, че всички са свидетели в какво състояние са автобусите и тролейбусите – меко казано лошо. „Грозни, силно амортизирани и опасни превозни средства. Добре е известно, че общественият градски транспорт е важна социална функция. Практика е общините да обновяват автобусния парк чрез бюджетни средства, европейски програми или целеви държавни субсидии, а стопанисването, поддръжката и експлоатацията да се осъществява от общински търговски дружества. Простите сметки показват, че не е възможно с приходи от постъпления за билети и карти да се закупуват нови превозни средства, нито да се изплащат кредити за тяхното купуване“, каза проф. Павлов. И попита кога ще бъдат закупени първите нови превозни средства за нуждите на обществения градски транспорт в Русе, които да бъдат стопанисвани и експлоатирани от новото дружество „Общински транспорт Русе“ АД.

Кметът Пламен Стоилов и ресорният зам.-кмет Наталия Кръстева обясниха, че това е предвидено от администрацията, но ще става поетапно, тъй като цялостната подмяна означава инвестиция от 10 млн.лв. Затова ще се търсят рециклирани превозни средства и ще се кандидатства по европейски програми.

Кметът припомни, че тъй като общината не е имала собствено транспортно предприятие, тя не е имала възможност да кандидатства до момента. Доскоро транспортът се управляваше от чуждестранна фирма в лицето на „ЕГГЕД“ и затова Русе се е оказал единственият от седемте града с проекти за интегриран градски транспорт, който не е била допуснат за кандидатства и за обновяване на подвижния състав.

Пламен Стоилов също изрази недоволството си от състоянието на автопарка. От 50 тролеи само 30 са в състояние да возят гражданите, като има спешна нужда от 5-7 тролея в сравнително добро състояние. За нови е трудно да се говори, тъй като един тролейбус струва 300 000-400 000 евро. В момента община Русе е в директен контакт с две европейски общини, от които да закупи превозни средства втора употреба.

Част от проблема ще се реши с влизането на новата транспортна схема, в която ще има по-малко линии, но за нея ще са необходими 20 нови машини.

По отношение на състоянието на автобусите кметът бе категоричен, че те са в окаяно състояние. „Не може този транспорт да се обслужва от фирма, която включва 50 ООД-та, всяко с по един автобус, всички различни и с различни стандарти. Новата транспортна схема ще бъде обвързана с нови обществени поръчки и ще се търсят по-добри варианти, защото не може да се прави компромис с безопасността на гражданите. Ще приложим това, което важи за междуградските автобуси. В момента се изисква там да има чисто нови автобуси. В градския транспорт преди 10 години автобусите може да са били нови, но сега вече са амортизирани“, коментира кметът.

Той обясни също, че най-вероятно ще се налага общинският транспорт да се дофинансира всяка година с 600 000-700 000 лв., тъй като това не е печеливша дейност.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари