Китайци фалшифицират български занаятчии

0
Българските занаятчии трудно се справят със случаи, в които авторските им права са нарушени
Българските занаятчии трудно се справят със случаи, в които авторските им права са нарушени Видео: БНТ Русе

Българските занаятчии трудно се справят със случаи, в които авторските им права са нарушени, смята председателят на националната им камара Иван Влаев. Той  и негови колеги бяха в Русе, за да демострират творчеството си в рамките на Дунавския коледен фестивал на занаятите.

Иван Влаев е грънчар. Казва, че произведенията му съчетават българските традиции и съвремеността. Работи от 25 години, събира съмишленици, обучава и деца.

Майсторът споделя, че наскоро се сблъскал със следния парадокс. Изделията на негова колежка, която изработва самобитни рисувани чинии в ателие на Самоводската чаршия във Велико Търново, са фалшифицирани в Китай. В помощ вече идвали новите технологии и по-точно 3Д принтерите. С тях авторският продукт се сканирал, след което в малки фабрики се изработвали копията.

Иван Влаев – председател на Националната занаятчийска камара: „Има ли пазар за Вашите изделия? - Пазарът става все по-труден, имайки предвид промишлените конгломерати, които „атакуват” доста грубо пазара. Нашите сили са доста по-скромни, за да отговорим на „удара”.

В същото време грънчарите също не обръщат гръб на новите технологии.

Иван Влаев – председател на Националната занаятчийска камара: Занаятът е жива материя… Използваме нови, съвременни материали - пещта ни се управлява с компютър, например.”

Според председателя на националната занаятчийска камара Китай е производител, с който нито една държава не може да се сравнява. В същото време всяко изделие, излязло от масово производство, не може да се мери със сувенир, изработен от ръцете на български майстор.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари