Китайски учени откриха вода на Луната

0
Влагата се дължи предимно на слънчевия вятър, който пренася водород
Влагата се дължи предимно на слънчевия вятър, който пренася водород

Влагата се дължи предимно на слънчевия вятър, който пренася изграждащия водата водород

Уитайски учени регистрираха сигнали за вода в изследванията на място на апарата "Чанъе-5" на Луната, но тя е малко и според данните естественият ни спътник е доста сух, съобщи Синхуа.

Изследването показа, че лунният грунт на площадката за кацане съдържа по-малко от 120 ppm вода или 120 гр вода на тон, допълва БТА.

Това е много по-малко, отколкото на Земята. Лека пореста скала съдържа 180 ppm. Влагата се дължи предимно на слънчевия вятър, който пренася изграждащия водата водород. Допълнителни 60 части на милион в скалите може да произлизат от вътрешността на Луната.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".

Космическият апарат "Чанъе-5" беше изстрелян през ноември 2020 г. На 18 декември същата година възвръщаемата капсула се спусна на територията на Вътрешна Монголия и достави на Земята 1731 гр проби.

Китай стана първата държава от 44 години, доставила геоложки проби от Луната на Земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари