Учени откриха голямо находище на гранит на Луната

0
Находището се намира на обратната страна на Луната
Находището се намира на обратната страна на Луната

Находището се намира на обратната страна на Луната

Геологическата структура на единствения спътник на нашата планета предизвиква сериозен научен интерес. Бъдещите мисии на NASA ще са насочени и към извличането на редица ценни материали, които се намират в изобилие на Луната. Учените направиха изненадващо откритие, установявайки голямо находище на гранит на едно от най-необичайните места: обратната страна на Луната, информира Digital.bg.

Откритието повдига любопитни въпроси. Досега са откривани само малки зрънца на този материал в стотици килограми карго с лунни проби от Apollo мисиите. Традиционно гранита изисква тектоника на плочите, или водни магми, за да се образува. Във вътрешността на Луната се съдържат малки количества вода. Естественият ни спътник, обаче никога не е бил подложен на тектоника на плочите.

Трябва да отбележим също, че гранит не е откриван на нито един друг обект в Слънчевата система. Новото проучване загатва, че появата му на Луната вероятно е резултат от геологичен процес, на който учените все още нямат обяснение.

Гранитните скали на нашата планета са открити под изчезнали вулкани и се формират, когато подземна разтопена лава се издига до кората на планетата, но не изригва и след това се охлажда. Предполага се, че лунният гранит е създаден преди 3.5 млрд. години, когато все още е имало активна вулканична дейност.

NASA планират да изследват задълбочено вулканичния комплекс Compton-Belkovich с изпращането на марсоход. Мисията е планирана за 2026г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари