Китай изпревари САЩ по научни открития

0
Това твърди нов доклад на Японския национален институт за политика в областта на науката и технологиите
Това твърди нов доклад на Японския национален институт за политика в областта на науката и технологиите Снимка: Getty images

Пекин разполага и с повече учени

Китай изпревари САЩ като най-големият производител на научноизследователски документи, както по отношение на количеството, така и по отношение на качеството. Това твърди нов доклад на Японския национален институт за политика в областта на науката и технологиите (NISTEP), пише Dir.bg

Докладът разглежда редица ключови показатели за научните и технологичните дейности на различни страни, като броя на публикуваните научни статии, броя на подадените патенти, разходите за научноизследователска и развойна дейност (R&D) и броя на изследователите.

Голяма част от доклада се фокусира върху позицията на Япония в света, но наред с това изследването констатира, че Китай е изпреварил САЩ в света на науката.

"Китай е една от водещите страни в света както по отношение на количеството, така и по качеството на научните статии", каза Шиничи Куроки от Японската агенция за наука и технологии пред Nikkei Asia. "За да стане истински глобален лидер, ще трябва да продължи да произвежда международно признати изследвания."

САЩ все още са на първо място по отношение на разходите за научноизследователска и развойна дейност и броя на научните компании, но са изпреварени от Китай по отношение на броя на университетите, публичните научни институции и изследователите.

Друг скорошен доклад на Harvard Kennedy School установи, че Китай е изпреварил САЩ в някои - но не във всички - ключови технологии на 21-ви век, като изкуствен интелект (AI), 5G, квантова информационна наука (QIS), полупроводници, биотехнологии и зелени енергия.

НАСА все още се държи като най-способната космическа агенция, но Китайската национална космическа администрация бързо наваксва. През последните години Китай извърши редица впечатляващи постижения, като заснемане на целия Марс, мисии до "тъмната страна" на Луната и създаване на собствена космическа станция.

Що се отнася до финансирането на науката и развойната дейност, разликата е доста малка, макар и в полза на САЩ. Разликите в икономическите модели на двете държави могат дори да означават, че Пекин отделя реално повече от Вашингтон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари