Кирил Старцев - кметът, преобразил Русе

2
По негово време се изграждат Съдебната палата, Халите, Мостът на въздишките
По негово време се изграждат Съдебната палата, Халите, Мостът на въздишките

Кирил Старцев е бил градоначалник на Русе през 30-те години на миналия век – най-благодатният период в икономическото развитие на страната през първата половина на ХХ век, както и през военните години на следващото десетилетие.

Малка улица, тръгваща от централния русенски площад "Свобода" и стигаща до великата река Дунав, носи името Кирил Старцев, а паметна плоча от признателните русенци напомня за делата му.

Един от водещите общественици в новата история на Русе след Освобождението, инж. Кирил Старцев играе важна роля в развитието на града и заема отговорната длъжност между знаковите преврати от новата ни история - този от 19 май 1934 г. на Политически кръг "Звено" и следващият от 9 септември 1944 г., извършен от Отечествения фронт с помощта на Съветската армия.

През тези 10 години, когато изпълнява длъжността кмет на Русе, той благоустроява града, което придава все повече съвременен европейски вид на населеното място, пише Actualno. Кирил Василев Старцев е роден в Белоградчик на 2 януари 1895 г., където баща му, капитан Васил Старцев, служи в българската армия, а през 1902 г. е преместен на служба в Пети пехотен дунавски полк в Русе.

Младият Старцев завършва Русенската мъжка гимназия "Цар Борис" (сега СУ "Христо Ботев") с отличен успех и продължава семейната традиция да създава кадри за защита на отечеството във Военното училище през 1916 г.

След края на Първата световна война се уволнява с чин "поручик", но преминава в запаса. В края на войната се преориентира към строителното инженерство в Политехническия университет в Лозана, Швейцария и се дипломира през 1922 г., а това обяснява владеенето на немски и френски език от русенския кмет.

Завръща се в Русе и започва работа по строителството на железопътни линии и мостове, а по-късно става районен инженер по водите към Русенската окръжна постоянна комисия. Избран е за подпредседател на Съюза на запасните офицери и подофицери в града от 1931 до 1933 г. За високия си професионализъм, в началото на 1934 г. е назначен за началник-отдел по водите в Министерство на земеделието и държавните имоти.

Инж. Кирил Старцев е назначен за кмет на Русе на Бъдни вечер - 1934 г. и без бавене се заема с изграждането на съвременен облик на града.

Сред значимите постижения в това негово дело са построяването на емблематичната за Русе Съдебна палата и облагородяването на района около нея, с който се променя и Градската градина.

Изграждат се Халите с прилежащия район, който се превръща във втори център на града. Строи се голяма модерна баня. Придунавският булевард се обновява с твърда настилка, поставят се тротоари и парапет, построява се т.нар. Мост на въздишките.

Разширява се електроснабдяването, поддържа се модерно водоснабдяване и канализация. В крайните квартали се прокарва вода, правят се временни тротоари.През 1935 г. се открива Българското дунавско параходство (сега БРП). Чрез речния флот през 1936 г. през пристанище Русе е отчетен най-големият внос в страната. Русе и Гюргево се свързват с редовна фериботна връзка.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари